26.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

събота, юли 27, 2024

Извънредно! Япония призова жителите да се „евакуират незабавно“ след предупреждение за цунами (видео)

Най-четени

Още публикации

Япония призова жителите да се „евакуират незабавно“, след като земетресение с магнитуд 7,6 удари централния регион.

Беше издадено голямо предупреждение за цунами за крайбрежната зона Ното в Ишикава, което предупреждава за вълни с височина до 5 метра.

Властите също издадоха предупреждения за цунами за съседните префектури Ниигата и Тояма, където според тях вълните могат да достигнат 3 метра.

Обществената телевизия изписа с големи букви „ЕВАКУАЦИЯ“, призовавайки жителите да бягат на по-високи места въпреки студа.
Водещ на NHK призова засегнатите зрители: „Осъзнаваме, че домът ви, всичките ви вещи са ценни за вас, но животът ви е важен преди всичко останало. Бягайте до възможно най-високата земя.“

Хората също публикуваха видеоклипове на домовете си и влаковете на метрото, които се тресат по време на земетресението.

Поредица от земетресения удариха района на Ното следобед, като започнаха с трус с магнитуд 5,7 в 16:06 местно време (07:06 GMT), съобщи Японската метеорологична агенция. Това беше последвано от земетресение с магнитуд 7,6 и поне още пет труса в рамките на един час.

Говорителят на японското правителство Йошимаса Хаяши предупреди жителите да се подготвят за нови земетресения.

Най-големият оператор на ядрена енергия в страната, Kansai Electric, заяви, че не е имало „аномалия“ в ядрените централи в засегнатия район.

Метеорологичната агенция на Южна Корея предупреди, че вълни цунами до 0,3 метра може да ударят източното крайбрежие на страната между 18:29 до 19:17 местно време.

Русия издаде предупреждения за цунами в далекоизточните пристанищни градове Владивосток и Находка, съобщи държавната й информационна агенция ТАСС.

През 2011 г. Япония беше ударена от земетресение с магнитуд 9,0 и последвалото цунами, което разкъса североизточните крайбрежни общности, убивайки почти 18 000 души и разселвайки десетки хиляди. Цунамито предизвика ядрен срив в електроцентралата във Фукушима, причинявайки най-сериозната ядрена авария след Чернобил.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации