23.8 C
Варна

Новини от Варна и региона

понеделник, юли 15, 2024

Влизат нови правила за ваучерите за храна

Най-четени

Още публикации

Ваучери за храна за рекордните 1,6 млрд. лв. ще може да раздадат работодателите на своите служители през новата 2024 г. Друга новост е въвеждането на електронни ваучери, които изцяло ще заменят хартиените от юли 2024 г.

„От 1 януари работодателите могат да представят електронни ваучери за храна, а от 1 юли ще могат да предоставят само електронни. В преходния период работодателите трябва да изберат един от двата начина – не може и двата, и когато решат да преминат към електронни ваучери, трябва да предоставят само такива на своите служители. Електронният ваучер представлява или карта, приличаща на познатите ни банкови карти, или изцяло виртуален инструмент, може и да е мобилно приложение“, каза Таня Обущарова от Асоциацията на операторите на ваучерите за храна.

Тя поясни, че хората ще могат да пазаруват в определени обекти, които продават храна и хранителни продукти, което е подобно и на системата с хартиените ваучери.

„Улеснението е, че няма да се налага служителите да носят хартийките с тях, да се образуват опашки, а ще стана мигновено на пос терминала. Ще бъде много по-модерно, което отговаря на съвременните очаквания на потребителите. Дава се и по-голяма сигурност, тези инструменти ще бъдат защитени с PIN код, а ако загубите картата си – ще може да я блокирате и тя да бъде преиздадена“, допълни Обущарова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ потребителите ще могат да си закупят и продукт, който е с по-ниска цена от тази на ваучера: „Ще може да си купите кафе или закуска, а остатъкът ще остане наличен в баланса, ще може да се провери точни колко пари остават след това и каква е валидността. Също така спестяванията за търговците са значителни и те също трябва да се взимат предвид.“

„В държавния бюджет беше запазена възможността тази година ваучерите за храна да се използват и за други цели – култура, туризъм и битови сметки. Миналата седмица бяха издадени първите лицензи за издаване на електронни ваучери за храна. Всеки потребител ще трябва да провери на сайт или приложение къде конкретно може да използва ваучера си. До миналата година най-използвана беше възможността за туризма, но отново зависи от обектите, за ресторанти – също. Има голям брой ресторанти, които приемат и това е малко познато от потребителите“, подчерта Таня Обущарова.

Максималният размер на ваучера за служител на месец е 200 лв., като няма минимална сума. А валидността му е 12 месеца от срока на издаване.

Ваучерите се декларират пред НАП.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации