11.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

петък, март 1, 2024

Община Варна: Бюст-паметникът на граф Н.П. Игнатиев ще бъде възстановен в най-скоро време

Най-четени

Още публикации

Бюст-паметникът на граф Н.П. Игнатиев, който в резултат на вандалска проява бе отделен от постамента, ще бъде възстановен в най-скоро време. Това обясни пред журналисти днес Антония Йовчева, директор на дирекция „Културата и духовно развитие“ на извънреден брифинг заедно със заместник-директора на ОД на МВР старши комисар Атанас Михов. По данни на Йовчева, бюстът се съхранява на сигурно място до своевременното му възстановяване, съобщават от пресцентъра на община Варна.

От там пищшат още:

Михов съобщи, че по случая са иззети множество записи от камерите. Чрез тях е установено лице, което около 00:30 ч. е на място, а 45 минути по-късно се оттегля по пешеходната алеята към Морската градина. Работим усилено по случая. Веднага е сформиран екип от служители на ОД на МВР и Първо РПУ. Извършен е оглед на местопроизшествието, образувано е досъдебно производство и е уведомена прокуратурата, посочва Михов. По думите му, предвид студеното време не се вижда лицето на извършителя, а разпознаването става по външни белези, каза още той.

За по-малко от една година това е второ посегателство върху бюст паметника, предходният път той беше залят с боя, обясни Антония Йовчева. По данни на старши комисар Михов, при предходния случай, извършителят е идентифициран за часове, задържан е и е с повдигнато обвинение и предаден на съд. Към момента същият човек е задържан в Първо РПУ до изясняване на алибито му.

Припомняме, че около 9:00 часа тази сутрин гражданин е сигнализирал дежурния служител в Община Варна за вандалски акт спрямо паметника на граф Н.П. Игнатиев, който се намира в Градската градина между Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и филиала на театъра във Варна. На място са се отзовали директорът на Дирекция „Култура и духовно развитие“ Антония Йовчева и началникът на Общинска полиция гл. инспектор Георги Ковачев, които констатираха отделянето на бюста от постамента и изкривяване на металните планки в основата на бюст-паметника, вероятно с лост.

Община Варна се обърна с призив към гражданите да се опазват паметниците на културното наследство и общинска собственост, спирки на градския транспорт, машини за продажба на билети, подлези и др.

снимка: Община Варна

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации