13.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

петък, май 3, 2024

Честит рожден ден на Божил Колев

Най-четени

Още публикации

Днес достолепните 75 години навършва живата легенда на Черно море, футболист номер 1 на Варна за 20-ти век – Божил Колев.

Без съмнение едно от най-големите имена за Черно море и въобще за българския футбол.

От 10-годишен е в редиците на моряците, после като юноша през 1966 година е привлечен от Иван Моканов в мъжкия отбор.

Първият му мач в ,,А“ група е през август 1967 година срещу ЦСКА. Същия ден е и Денят на флота, а Колев бележи гол още в дебюта си.

Постепенно той се утвърждава като един от най-талантливите и перспективни футболисти в България, става неизменен титуляр за Черно море.

Повратен момент в родния му клуб е през лятото на 1970 година.

Клубът се тресе от скандали, а той се озовава в карцера на ареста.

Докато е в там от ръководството на клуба го наказват да не играе футбол за срок от 4 месеца. От ситуацията се възползват ръководителите на ЦСКА, които решават, че това е удобен момент да го привлекат. „След като ме вкараха в ареста излиза заповед на министъра на отбраната да ме изпратят в ЦСКА. Адмирал Иван Добрев, главнокомандващ флота, обаче го няма във Варна и няма кой да я изпълни. Излиза втора заповед с по-хитро съдържание, без футболен привкус: „Матросът Божил Колев да излежи ареста си в София“. Така ме закараха в столицата без знанието на адм. Добрев и Г. Димитров. Заради това и досега се говори, че са ме откраднали, което гледайки фактите си беше така. ЦСКА бяха тогава в Палма де Майорка. След няколко дни в ареста дойде Манол Манолов да ме снима за картотека с червената фланелка.

В редиците на червените следва повече от бляскава кариера.

През 1979 година отново е в родния си клуб, където играе до 1981 година.

На 3 пъти е старши – треньор на моряците,

За Черно море той казва – “Родният и обичан клуб, който ме създаде като футболист и ме изгради като човек. Благодарен съм на всички треньори, с които съм работил, на всички футболисти, с които съм играл и на великолепните ни привърженици, които пълнеха трибуните на „Юрий Гагарин” и бяха 12-ия ни играч.”

И още – ,,В мечтите си, защо да крия, желая отборът ни да стане отново шампион на България и да играе в европейските клубни турнири.

Пожелаваме на Божил Колев крепко здраве и лично щастие, и най-вече мечтата му да се сбъдне!

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации