13.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

петък, май 3, 2024

Благомир Коцев: Тази снимка с основание буди възмущение у много варненци

Най-четени

Още публикации

Кметът на Варна Благомир Коцев излезе с остър пост срещу бетона, който се лее в центъра на Варна от два дни.

Ето какво написа той във фейсбук:

Тази снимка от снощи с основание буди възмущение у много варненци. В петък вечер кипят усилени строителни работи на пъпа на Варна в двора на къща – архитектурен паметник.

След като получих сигнал от граждани незабавно изпратих общинска полиция на място, за да спре монтажните дейности. Причината: неясният статут на дворното пространство, който поражда съмнение за законосъобразността на строежа.

Истината е, че казусът е на около месец и оттогава е както в моето полезрение, така и в това на варненската общественост.

Вчера получих отговор на запитване, което изпратих до Министерство на културата в началото на януари относно префасонирането на къщата и прилежащите пространства. Според него единствено сградата е архитектурно-строителен паметник на културата, вписан като такъв в НИПК (днес НИНКН) през 1982 г. Оградата не е автентична и това е станало основание за издаване на разрешение от страна на предишната администрация за нейното събаряне. Оградата е променяна още през 1994 г., когато е придобила доскорошния си вид.

Не става ясно, обаче, дали и дворът не е автентичен – това е и причината да спрем машините. Там има издадено разрешение за изграждане на преместваем обект, класифициран като „зимна градина“. Да, сградата е архитектурен паметник и е под опеката на Министерство на културата, но именно местната власт в лицето на Община Варна и кметство „Одесос“ съгласуват с държавата настоящите строителни дейности през ноември, 2022 г.

В понеделник проверка на „Строителен контрол“ ще установи дали документацията на обекта е изрядна. Но това не е най-важното. Едва ли ще можем да спрем строежа. Предишното управление е направило нужното той да бъде извършен.

Изводът, който може да си направи всеки варненец, е че предишните управляващи са се отнасяли към нашата Варна като към феодално владение. Само така мога да определя дерибейската безотговорност към градската среда, с която се сблъскваме ежедневно като граждани.

снимка: фейсбук

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации