13.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

четвъртък, май 2, 2024

Димо Димов, кмет на Провадия: Без увеличение на данъци и такси в Провадия за 2024 година

Най-четени

Още публикации

Местните данъци и такси за Община Провадия остават същите за 2024 година.

„Няма да вдигаме такса смет, данъка върху сгради и превозните средства, патентния, туристическия и други местни данъци в Община Провадия за 2024 година“. Това каза кметът Димо Димов.

В началото на годината община Провадия стартира с временно изпълняващ длъжността OТДЕЛ – «МЕСТНИ ДАНЪЦИ И ТАКСИ» по заместване – инж. Янко Янков, поради пенсиониране на предходния директор Пламена Трифонова.

Като антипод на запазване на данъчните ставки в Провадия с кмет от ГЕРБ, в Русе с кмет от БСП увеличиха налозите на хората. С това Провадия и Русе разбиха цялата теза на Корнелия Нинова, че само БСП ще охраняват да не се повишат налозите. „Ние, заедно с нашите кметове, трябва да спасяваме хората от решенията на сглобката“, каза Корнелия Нинова в Стара Загора.

„Местната власт е единствената стабилна власт в държавата, и то в следващите 4 години. Ние, заедно с нашите кметове, трябва да спасяваме хората от решенията на сглобката. Ако правителството прехвърли отговорността на кметовете да увеличават местните данъци и такси, ние уверяваме нашите кметове да не го правят и те са съгласни с това.“

След шефката си Нинова, кмета от БСП в Русе излезе с изявление пред БНТ „Пенчо Милков: Всички разходи нараснаха. Общината не е заведение!“. БСП кмета на Русе натри носа на Нинова, че не сглобката и ГЕРБ, а социалистите също вдигат данъци.

В Провадия, пък амбицията на кмета от ГЕРБ Димо Димов е да не вдига таксите на гражданите, което довършило местните социалисти, съобщават от областния офис.

„Минималната работна заплата става 933 лв. Всички разходи на Общината по потребителски цени за храни в градини, за услуги, за всичко, само на годишна база са нараснали с 14%, от 2017 г. с над 40%. Общината не е магазин. Общината не е заведение. Трайно нарастващите ни разходи се обезпечават с трайно нарастващи приходи“, заяви кметът на Русе Пенчо Милков, предаде БНТ.

Русе не е единственото място, където вдигат налозите. В Бургас такса смет за жилищата се вдига за първи път от 14 години, но шоково – с 30%. В Стара Загора е увеличен само за данък сгради.

В някои общини вдигат и данък сгради, и такса смет.  Заложено увеличение и на двата налога има в Благоевград. В Горна Оряховица данъкът за жилището от 2 става 3 промила, съответно такса смет вместо 5,2 става 6,2 промила. Това е с 50% скок за данък сгради, а такса смет с 20%. Така за апартамент от 80 квадрата собственикът му вече ще плаща 90 вместо 60 лева, а за смет – 186 вместо 156 лева.

Запазването на такса смет на същото ниво в Община Провадия е похвално.

Амбицията на новия кмет Димо Димов е да се справи и със сметосъбирането, и смето-извозването без да увеличава налога на гражданите.

източник: Проватон

снимка: Проватон

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации