13.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

четвъртък, май 2, 2024

Нов свидетел е „пропял“ срещу Васил Божков?

Най-четени

Още публикации

Свидетел може сега да е пропял срещу Васил Божков! Това е една от версиите за неочаквания тараш в дома на олигарха в петък сутринта, издават разследващи пред в. „България Днес“.

На столичната улица „Московска“ в офиса на Божков, където той изтърпява домашния си арест, вчера сутринта нахлуват униформени. Първоначално се появяват информации, че се търсят документи във връзка с едно от разследванията срещу бившия хазартен бос и негова фирма, което се води от 2023 г. После от МВР уточняват, че внезапната акция е свързана с разследването на убийството на застрахователния бос и бивша барета Алексей Петров. То става през август м.г., а десетина дни по-късно Божков се прибира от Дубай, където изкарва последните 3 г. и половина.

Когато се проверяват версии, се работи и на оперативно ниво. Възможно да е имало разпит на свидетел, след което да се е наложило претърсване по неотложност. В такива случаи полицията първо извършва процесуално-следственото действие, а после уведомява прокуратурата, като това действие подлежи на съдебен контрол, разкриват разследващи. Приближени до Божков поставят под съмнение как съдът ще санира тези заповеди, като се има предвид, че делото е от миналата година, а МВР твърди неотложност.

Освен на „Московска“ претърсвания текат в още няколко имота, собственост на бизнесмена. Тарашени са фирми, които са били собственост на Божков до определено време, след което са прехвърлени. Сред проверяваните офиси е този на ул. „Черковна“, където се помещава охранителна фирма. Счита се, че тя е свързана с Васил Божков, но по документи неин собственик е Емил Кабакчиев.

През 2020 г. Кабакчиев беше задържан при акция заедно с шефа на охраната на Божков, но след това беше освободен. Тогава също е била проверявана документацията, както и всички разрешителни за оръжие на служителите.

За отклоняване на вниманието в ден, в който се избират конституционни съдии – така Васил Божков коментира внезапния тараш. „Това е напълно безсмислена акция, казаха ми, че проверяват някакви фирми и търсят някакви документи, само една от тези фирми беше свързана с мен“, сочи бизнесменът.

Обискът касае едно разследване срещу фирма на Божков, което е още от миналата година, разкрива пред вестника адвокатът му Георги Гатев.

„Полицията търсеше някакви документи, но не ги намери, тъй като такива документи няма! Призоваха Божков като свидетел точно по това дело, за фирмата, и това е! Няма никакъв Алексей Петров, просто си водят разследване, което е старо, и сега изпълниха заповедта за обиск и изземане“, уточнява юристът. Клиентът му също изтъква, че от офиса му всичко е изнесено още при акцията през 2020 г. и „с игла да минеш, няма какво да закачиш“.

Все пак и защитата на бившия хазартен бос допуска, че между него и Алексей Петров може да се търсят допирателни.

„Твърде е възможно покрай разследването на фирмата на Божков и обиска да извършат и различни процесуални действия, например да търсят връзка между Божков и Алексей Петров. Но вчера изискваха документи само по разследването за фирмата на Божков. Полицаите, с които разговарях, не споменаха въобще Алексей Петров. Твърде е възможно разследващите да са решили, тъй като имат възможност сега покрай обиска, да проверяват връзки, имоти и контакти между Божков и Петров“, казва адвокат Гатев.

Клиентът му излиза пред дома си и проговаря пред журналисти. „Нямам взаимоотношения с Алексей Петров, казвал съм го на три пресконференции. Нито сме имали общ бизнес, нито сме имали нещо „за“ или нещо „против. Нищо общо нямам с Алексей Петров и никога не съм имал“, категоричен е Васил Божков.

След като няколко часа служители на СДВР и Национална полиция отцепват негови имоти, а той им съдейства, по обяд се отзовава на покана на разпит в столичната полиция. На излизане Божков отрича да е разпитван за убийството на Алексей Петров.

„Питаха ме глупости – познаваш ли тази компания, познаваш ли онази компания“, заяви олигархът.

Срещу него висят три дела и 19 обвинения – т.нар. криминално дело срещу група за убийства, второ за таксите от хазарт и трето, свързано с притежаваните от него антики. Срещу Божков се води и четвърто дело – за опит за държавен преврат, но то е прекратено няколко месеца преди завръщането на бизнесмена от Дубай.

Знае е се кой е поръчал баретата

Вече е известно кой е поръчал разстрела на бившата барета Алексей Петров, става ясно за криминалистите в началото на декември. Знаело се и кой е професионалният килър, който го е застрелял. Ясно е също и откъде са закупени куршумите, използвани в покушението, разкриват запознати с разследването.

За следователите остава само да разкрият загадката – какъв е мотивът за престъплението. Спрягат се различни теории – от тъмно минало през интереси на застрахователната компания „Лев инс“ до намеса в политиката през последните месеци от живота му.

Една от неофициалните версии е, че за убийството на бившата барета са заподозрени грузинци, търгуващи с оръжия и боеприпаси в България. Те дори са привиквани в полицията, но са пуснати поради липса на доказателства. Според запознати именно мъже от същата свита са били наемани от Божков да се разправят с негови врагове. Всички теории остават неподплатени с доказателства.

снимка: фейсбук

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации