15.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

четвъртък, май 2, 2024

Рекордно залесяване в община Ветрино

Най-четени

Още публикации

Залесителната дейност на Исторически парк успя да вдъхнови стотици българи да засадят свое дръвче в община Ветрино. Само за четири години целият облик на общината напълно се измени и разкраси, като за това допринесе и огромното количество засадени дървета от стотиците доброволци. По данни на озеленителния екип на Исторически парк само за изминалата година на територията на Неофит Рилски са засадени над 5000, сред които източен чинар, обикновен явор, шестил, сребрист явор, червен дъб, орех и червенолистен явор. Направиха се дарения на още десетки дървета и в селата Доброплодно, Габърница и Млада гвардия. Най-големите са 15-годишни чинари, засадени в центъра на Неофит Рилски, които са подредени така, че при растеж да оформят чадърообразна корона помежду си, подобно на беседка, което ще създаде естествена сянка в най-горещите дни. В проведение кампании по засаждане участие взеха и най-малките представители на обществото – децата. При тях емоцията да засадят дръвче доведе до желание да проследят развитието му и създаде чувство на свързаност между природата и децата в един свят на повърхностни взаимоотношения и бързо забравени преживявания.

Кампаниите стигнаха и до българи в чужбина, които решиха, че мостовете между училища и ученици извън нашите граници трябва да се укрепват, като тяхното включване със засаждане на дръвче ще увековечи връзката между община Ветрино и сънародниците ни в странство.

Огромен е приносът на Галя Василева – българка, живееща в Нидерландия, която заедно със съпруга си дари много дървесни видове от разсадника им в северната страна. Те отвориха сърцата си, за да обучат професионално озеленителите от нашата общност как да засаждат, обгрижват и поддържат една по-красива зелена среда, в каквато се превръща община Ветрино.

Залесителните дейности покрай Исторически парк създават трайна връзка между региона и дарителите, които предоставят шанс на всеки да бъде участник в този процес, като почете любим човек, посвещавайки му дръвче, и така да остане във вечността. Всяко новозасадено дръвче в община Ветрино е повод за ежегодно посещение на стотици, дори хиляди собственици на дръвчета – прекрасен ефект от цялостната иновативна дейност на общността около Исторически парк.

Очаквайте нови залесителни кампании в община Ветрино и през новата година!

източник:krasivovetrino.bg

снимка: krasivovetrino.bg

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации