31.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

вторник, юли 23, 2024

Румънците пускат автобус по река Дунав до България, ще го кара капитан

Най-четени

Още публикации

Освен добросъседството и тясното партньорство по неволя заради Шенген, съвсем скоро още нещо ще ни свързва с румънците и то в най-буквалния смисъл. Премиерен за региона транспорт ще вози до България северните ни съседи. Кръстили са го „Автобусът Жаба“ или „Frog Bus“. 

Първият автобус в Румъния, който ще пътува и по шосетата, и по водата, ще влезе в експлоатация в окръг Кълъраш. Това превозно средство ще превозва румънски граждани, включително към България. С новината изненада телевизионният канал Antena3.ro. В нея не е уточнено дали пътниците ще преминават по линия на актуалния „въздушен и воден“ Шенген.

В последните няколко месеца румънските власти направиха няколко теста за правилното функциониране на автобуса, който ще се движи както по пътя, така и по вода. 

МПС-то премина всички до едно с отличие и се чака споразумението, след което официално ще бъде пуснато в експлоатация в Кълъраш. 

Автобусът, който се движи както по суша, така и по вода, изглежда като нормално превозно средство, само че освен класическите уреди е снабдено още с рул, витла, сигнални светлини и котва. 

В него има 35 места. Разликата с автобусите, в които сме свикнали да се возим, е че седалките са без предпазни колани, а под тях има скрити предпазни жилетки. 

„The Frog Bus бързо наближава деня на представяне, привличайки все повече и повече внимание“, пишат румънските медии.

Тази седмица беше завършен нов етап от тестовете за превантивна поддръжка. Малцина бяха тези, които вярваха преди година, че такова превозно средство ще може да бъде закупено и пуснато в експлоатация в Румъния и особено в град като Кълъраш“, съобщи кметството на Кълъраш на страницата си във „Фейсбук“.

Автобусът ще се управлява от шофьор, както и от капитан

На сушата автобусът ще се управлява от шофьор, докато на вода ще се управлява от военноморски капитан.

С помощта на това транспортно средство пътуващите ще могат да стигнат до Силистра в България, изминавайки 12 километра по река Дунав за около 30 минути.

Кога ще бъде пуснат в движение вече и официално

Според информацията на властите автобусът няма да се движи по вода целогодишно, а само през пролетния и есенния сезон. Според експерти през тези периоди водата била достатъчно дълбока, за да навлезе автомобилът на 1 метър в нея. 

Длъжностни лица чакат одобрение от военноморските власти, за да пуснат автобуса в експлоатация, който се движи както по вода, така и по суша. Първото пътуване най-вероятно ще се състои през май 2024 г.

снимка: Областен съвет на Кълърашч

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации