15.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

неделя, февруари 25, 2024

41 градски подлеза ще бъдат ремонтирани по Инвестиционната програма на МФ за общински проекти

Най-четени

Още публикации

снимка: Будна Варна

41 подлеза предстои да бъдат ремонтирани спешно през 2024 г. Много ремонти текат в нашия град и не всички са инициирани по време на нашия мандат. Следва да бъдат спазени процедурите по сроковете, качеството и контрола. Това заяви кметът на Варна Благомир Коцев по време на сесията на Общинския съвет днес.

Има Инвестиционна програма на Министерството на финансите за общинските проекти, по която сме кандидатствали и са ни одобрени 100 млн. лв. и която ще позволи цялостното реновиране на подлезите и на други 50 обекта, обясни той пред ОбС.

Относно въпросите, касаещи скоростта на работа на Експертния съвет по устройство на територията, той отговори с число, че на първия експертен съвет през месец декември миналата година преписките за разглеждане са били 108, а на следващия съвет – 25, което е показателно за скоростта на работата на Съвета. Скоростта следва да се подобрява, добави кметът и съобщи, че ще има упълномощено лице, което ще подписва Подробните устройствени планове.

Кметът Коцев продължи с отговор на въпроса за изграждане на Младежки център в Аспарухово при бившата текстилна гимназия. Има проект, спечелен от Общината, за 4,3 млн. лв. европейско финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост. Финансирането може да бъде загубено, ако Общината не предприеме действия по изпълнение, обясни кметът на общинските съветници.

Във връзка с въпрос за строителството в града, без паралелно да бъде изграждана инфраструктура до новите обекти, каквато е била досегашната практика, кметът обобщи, че всяко строителство на улици без регулация ще бъде преустановено. Разрешителните ще бъдат проверени. Разрешенията за строеж не трябва да предхождат изграждането на инфраструктурата. Тази практика следва да се прекрати, категоричен бе той.

Относно функционирането на спортна зала в кв. „Владислав Варненчик“, кметът заяви, че е отказал да се подписва договор за наем на залата, тъй като наемът е бил само 800 лв. на месец за цялото съоръжение. Процедурата е спряна, но въпросът ще бъде анализиран и решен следващите седмици, каза още той, подчертавайки, че се затягат всички контролни механизми в Община Варна.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации