14.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

четвъртък, май 2, 2024

Васил Божков налива 250 млн. лева в нова партия с Радостин Василев

Най-четени

Още публикации

250 милиона лева смята да похарчи Васил Божков за новия си политически проект, който самият той анонсира след изненадващия обиск в имотите му. Както е известно, в момента бившият хазартен бос е под домашен арест в резиденцията си на столичната улица „Московска“ 43, която се намира на крачки от столичното кметство.

След акцията на службите и прокуратурата Васил Божков, който дълго време се криеше от правосъдието в Дубай, даде изявление пред журналистите. В него не каза нищо ново и повтори тезите си срещу управляващите, които традиционно нарича хунта.

Един от най-пресметливите герои на прехода заяви, че планира да направи втори опит да се включи в политиката, след като през 2021 година Върховният административен съд отхвърли жалбата на формацията срещу решението, с което ЦИК отказа да регистрира партията му „Българско лято“ за предстоящия вот.

А това се случи, тъй като тя не бе представила задължителното удостоверение за актуална банкова сметка. В жалбата си до съда от „Българско лято“ посочиха, че липсата на партийна банкова сметка се дължи на това, че партията била в черния списък на САЩ заради обвързаността си с Васил Божков. Той пък е санкциониран и като физическо лице по силата на закона „Магнитски“.

Сега „Българско лято“ щяла да се влее в новата партия, която щяла да бъде финансирана от Васил Божков, обяви самият той. Още преди акцията на службите в имотите му в неговия офис на „Московска“ бизнесменът събра хора, с които смята, че може да гради структурите на бъдещата партия. Сред основните лица е лидерът на новосформираната партия МЕЧ и кандидат за кмет на София на последните избори Радостин Василев.

Новината за поредните политически намерения на Васил Божков силно раздвижила духовете на евентуалните членове на бъдеща партия на Румен Радев. Те били силно впечатлени, че Божков ще отпусне цели 250 милиона лева в проекта си и сериозно се замислили дали да не завият към него. Още повече че партията на Радев се отлага във времето и евентуално би се родила, след като приключи мандатът му през 2025 година.

След полицейската акция срещу Божков обаче дори тези, които са присъствали на срещата в офиса му, вече не смеели да вдигат телефона са разговор, твърди „Филтър”. Временните му съмишленици били наясно, че Божков тепърва ще има сблъсък с различни институции, особено след заявеното му намерение да създаде партия, което ще му даде възможност да говори политически.

Тези версии се потвърдиха и от главния секретар на МВР Живко Коцев, който заяви, че Божков е един, но не е единственият разследван във връзка с убийството на Алексей Петров през август миналата година. Според различни информации се проверявали данни дали хазартният бос не е близък с гангстерска група от чужденци, които са наемани за изпълнение на мокри поръчки. Петров и Божков нямат общ бизнес, но отношенията им през годините са сложни и двамата взаимно са се обвинявали в поръчки за атентати.

източник: Народ.бг

снимка: фейсбук

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации