14.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

петък, май 3, 2024

Във Вълчи дол се опитват да въведат правилото „10х“ за отстояние на ВЕИ турбини от къщите

Най-четени

Още публикации

Всеки проект за ветрогенератор на територията на община Вълчи дол да отговаря на правилото „10х“, според което, минималното разстояние между турбината и жилищата на хората е 10 пъти височината на перката. Това решение гласува миналата седмица на Общински съвет-Вълчи дол, по предложение на кмета Калоян Цветков. Предложението е по повод входирани четири жалби, всички от жители на село Михалич. В една от тях подателят посочва, че домът му се намира на по-малко от 500 метра от мястото, планирано за изграждане ветрогенератор с височина от 270 м. В нашата наредба, която е приложение към Закона за енергетиката е от 2005 г., последно е актуализирана през 2006 г. Там е заложено отстояние не по-малко от 500 метра, но това е преди близо 20 г., а инвестиционните намерения стават все по-големи, като мощността и височината на самите турбини също се увеличава, тоест има резон и отстоянието да бъде по-голямо, подчерта Цветков. Преди 20 г. мощността на една турбина е била 1 мегават, сега е предложението на инвеститора е за 8 мегавата, допълни той.

Предстои решението да мине в едноседмичен срок за одобрение от управителя на Варненска област. Той има право да го отмени и върне за прегласуване. Аз лично не мисля, че това решение противоречи на закона, защото ЗМСМА е по-висшестоящ от наредбата за отстоянията, която е приложение към Закона за енергетиката. В закона се коментира минималният праг на отстояние, няма максимален праг, пише „не по-малко“, отбеляза още Цветков. Ако бъде атакувано това решение не можем да предприемем друго освен да се водят съдебни спорове като компетентните български съдилища ще преценят дали е правилно и законосъобразно или не е, допълни кметът на Вълчи дол.

В редица европейски страни има въведено т. нар. правило „10х“ .  Федералната агенция по околна среда на Германия има на страницата си изброени вредните въздействия на вятърните турбини. В германските провинции Бавария, Бранденбруг, в Полша, Обединеното кралство и др. страни правилото се прилага. Докато у нас минималното разстояние е едва 500 м. Това обявиха в прессъобщение от екосдружение „Човек, природа, живот“.

Тежък лобизъм, целящ изцяло корпоративни интереси. Определението е за Закона за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, а мнението е на бившия заместник-министър на енергетиката в служебния кабинет на Стефан Янев Георги Самандов. Депутатите приеха законопроектa на първо четене през миналата седмица.

Документът прeдизвика множество критики както от еколози и представители на туризма, така и от рибарски сдружения.

Според Георги Самандов основният проблем в България е, че няма действаща енергийна стратегия. „Ние не знаем какво ще правим след 5,10, 15 или 20 години в енергетиката си. Подписват се договори за ядрени централи, затварят се ТЕЦ-ове, три пъти над капацитета на мрежата имаме запитвания за фотоволтаици и сега имаме едно „ново двайсет“, което е с този проект на т. н. „офшорен вятър,“, каза Самандов в предаването „Пост фактум“. Той допълни, че подсигуряването на инвеститорите е за сметка на данъкоплатците чрез „Договори за разлика“, гарантирани от Фонд „Сигурност на електроенергийната система“.

На 6 февруари вносителите на законопроекта организират кръгла маса с всички заинтересовани страни.

Самандов посочи, че в закона осигуряването на достъпа до енергийната мрежа ще стане също за сметка на българския данъкоплатец чрез министерството на енергетиката.  Тоест – на брега Електроенергийния системен операторще трябва да изгради съоръжения, които да поемат произведената от вятърните централи енергия. Имайте предвид, че тази инвестиция ще е за около един милиард лева,“ подчерта Самандов.

източник: БНР

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации