27.7 C
Варна

Новини от Варна и региона

сряда, юли 24, 2024

Завръща ли се моделът на старите поръчкови убийства у нас?

Най-четени

Още публикации

Снимка: Будна Варна

„Рано е да се каже дали моделът на старите поръчкови убийства се завръща. Половин година мина от убийството на Алексей Петров. Нека видим дали ще има други такива тежки инциденти.“

Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията по случая с убийството на Мартин Божанов – Нотариуса, замесен в имотни измами.

Показно убийство в центъра на София

„Годишно имаме 1-2 такъв тип поръчкови убийства, настоящото прилича на убийството на Алексей Петров, ще видим какво ще се окаже“, каза той и допълни, че „Нотариуса е една доста тъмна фигура“, а през 2004-2005 г. има десетки, стотици статии във вестниците за измамина възрастни хора, фалшификации с апартаменти, той е осъден и е първият, на когото се отнема имущество от КПКОНПИ.

Към онзи момент, когато имотните измами са в разцвета си, Божанов е доста известна фигура, изтъкна Безлов.

Може само да спекулираме в момента, защото има както заинтересовани хора на високо ниво, така и обикновени хора, които са жертви, посочи той.

Прави впечатление работата с прокурори и съдии – в първите случаи с имотните измами се говори за доста голяма група от полицаи, съдии и прокурори, свързани с имотните измами на възрастни хора. При старите случаи на имотни измами има магистрати, чиито имена са засекретени, тоест ние не знаем кои са участниците в схемите, коментира експертът в предаването „Преди всички“.

Името на Божанов нашумя покрай разследването на Антикорупционния фонд и свидетелствата на Ивайла Бакалова. Той се появи на радара някъде към 2021 г., припомни Безлов. По думите му, проблемът обаче няма да се реши с граждански и журналистически разследвания.

Всички политически изказвания бяха много завоалирани, може само да гадаем, отбеляза още Тихомир Безлов относно политическите реакции по случая.

„Ние сме в много ранна фаза на това разследване. Що се отнася до разкриването, нека не гледаме всичко в черни краски.“

„По-сериозният въпрос, който този случай поставя, е тази обвързаност с хора, които участват в правосъдието. Магистрати. Въпреки че темата върви от 2021-ва година, не видяхме конкретни резултати, специално от този случай“, подчерта Тихомир Безлов.

Източник: БНР

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации