12.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

неделя, февруари 25, 2024

Ирен Дикова е първата българка, която ще участва на световните зимни игри за трансплантирани

Най-четени

Още публикации

Ирен Дикова е на 19 години, когато разбира за диагнозата си муковисцидоза – тя представлява рядко генетично заболяване, което засяга множество органи: бял дроб, панкреас, стомашно-чревен тракт. Пациентите имат силно скъсена очаквана продължителност на живота – от предучилищна възраст до 40 години.

Проявява се като тежки хронични инфекции на белия дроб и на дихателната система, дълготрайни хоспитализации, тежко антибиотично лечение и загуба на тегло. Грешни диагнози и неправилно лечение стимулират прогресивния характер на болестта и безвъзвратно увреждат органите.

В България е налице дефицит на диагностиката на тоза болест. Смята се, че има около 300 диагностицирани пациенти и двойно по-голямо число недиагностицирани.

Ирен разбира за заболяването си на 19 г., чак когато отива да следва в Италия.

Тя практикува различни спортове от дете, като тийнейджърските си години прекарва по лагери и в състезания по ски и тенис.

От диагнозата си насам момичето се старае да живее като нормален млад човек, доколкото е възможно. На 25 г. обаче заболяването прогресира и това налага да се направи избор – между смъртта или влизането в листа за чакащи трансплантация.

През 2017 г. екип от университетската болница AKH във Виена оперира успешно Ирен.

Едва година след трансплантацията българката участва в Европейско първенство за хора с трансплантирани бял дроб и сърце. От надпреварата тя си тръгва със златен медал в тениса на корт и бронзов в тениса на маса.

Запознайте се с първата българка, която ще участва на Световните зимни игри за трансплантирани - Ирен Дикова-Димитров

Днес Ирен е първата и единствена българка, която ще участва на световнo първенство за зимни спортове с трансплантирани бели дробове.

В момента тече подготовката ѝ за Световните зимни игри за трансплантирани (World Transplant Winter Games), които ще се преведат от 3-ти до 8-и март в италианското градче Бормио.

Българката работи усилено всеки ден в залата с личен треньор и не изпуска възможност за тренировки и на пистата. Тя ще се състезава в дисциплините – Гиг. Слалом и Слалом.

Според Ирен мисията ѝ в живота е да помага на хората в нужда и да дава надежда на чакащите за трансплантация. Чрез социалните си канали тя разпространява темата за донорството в България, която за мнозина у нас е още табу.

Тези, които се интересуват от темата и искат да разберат как работи донорството на органи в случай на мозъчна смърт, могат да научат повече от страницата „Да! За живот!“.

Ако желаете да подкрепите Ирен Дикова-Димитров в подготовката или участието ѝ в Световните игри за трансплантирани, връзката с нея е имейл адресът [email protected].

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации