11.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

петък, март 1, 2024

Собствениците на жилища не знаят за новата такса от 1 януари

Най-четени

Още публикации

снимка: Будна Варна

Собствениците на необитаеми жилища започват да плащат за поддръжка на общите части на етажната собственост в размера, който е определен за един ползвател. Това предвижда промяна в закона за управление на етажната собственост, която влезе в сила от началото на тази година, пише БГНЕС.

По закон разходите за управление и поддържане на общите части се разпределят по равно според броя на собствениците, ползвателите и обитателите и членовете на техните домакинства, независимо от етажа, на който живеят.

Според промените в закона обаче, за самостоятелен обект, в който се пребивава не повече от 30 дни в рамките на една календарна година, тези разходи вече се заплащат в размера, който е определен за един собственик, ползвател или обитател.

Досега собствениците на необитаеми жилища в етажната собственост са били освободени от такса за управление и поддръжка, коментира от домоуправител от Русе.

Според него тази промяна води до справедливо разпределение на сумата за поддръжка, предвид това, че около 30% от жилищата са необитаеми.

Като дългогодишен домоуправител Цветелин Цонев припомня, че сред другите промени в закона, влезли в сила още през септември миналата година, които много улесняват работата им, е намаляването на кворума за вземане на решения от 67% на 50%.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации