5.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

сряда, февруари 21, 2024

Задава се сериозна криза с този хранителен продукт у нас

Най-четени

Още публикации

снимка: Будна Варна

Производители на олио са в готовност за протест. Причината е недостигът на слънчоглед у нас заради спрения украински внос.

„Необходим ни е постоянен приток на слънчоглед, защото мощностите, с които разполагаме, са два пъти по-големи, отколкото произвежданата суровина. Протестираме против политиката на ограничаване на свободната търговия и тази, насочена срещу интересите на земеделците от страна на ресорното министерство“.

Това заяви в ефира на NOVA председателят на Съюза на производителите на растителни масла и маслопродукти в България Яне Янев.

По думите му заради официалната забрана за внос на слънчоглед от Украйна до 15 септември – на практика няма приток на суровината.

„В момента сме в лицензионен режим на внос на слънчоглед от Украйна. Киев обаче не издава лицензи, защото има интерес той да остане в страната. Имат голяма преработвателна промишленост, която надвишава производството им.

Така че достъпът до украински слънчоглед в момента е невъзможен“, категоричен е Янев, който подчерта, че Украйна е най-големият износител на слънчогледово олио.

Според него българската продукция ще бъде изкупена, когато производителите ни решат, че цената, на която може да реализират слънчогледа, е приемлива за тях. Внос от Румъния и Молдова се осъществява, но не в големи количества.

Целта на нашата промишленост е да натоварим по-добре мощностите си, за да постигнем конкурентни цени на олиото. Защото през миналата година 90% от продукцията ни беше предназначена за износ. За вътрешния пазар нямам притеснения. Всичко зависи от международните цени. По-скоро ще пострада секторът, което ще се отрази на държавaта“, категоричен беше Янев.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации