16.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

петък, май 3, 2024

Три интересни факта за Варна, които може би не знаете

Най-четени

Още публикации

Представяме, ви няколко интересни факта за нашата Морска столица, които може би все още не знаете.

Варненската морска градина е най-големият подобен парк на Балканите

Едно от любимите места за отдих и разходка на варненци и гости на града е Морската градина. А знаете ли, че тя е най-големият парк на Балканите и е обявена за произведение на парковото изкуство? Тя е задължителна спирка за туристите, тъй като в нея се намират много забележителности – Природонаучният музей, Зоологическата градина, Делфинариума, Аквариума и Военноморския музей. В Морската градина има и детски кът, където децата да се забавляват, докато родителите им си почиват и пият кафе.

Аспарухов мост е един от най-големите на Балканите

Внушителният мост, който свързва Варна с квартал „Аспарухово“, наричан от варненци „Аспарухов мост“ е сред емблемите на морската ни столица. Той е дълъг почти 2 км. и може да издържи на трафик до 10 000 превозни средства на ден.Той всъщност е сред най-големите на Балканите, съобщиха от Actualno.com.

Първият шампион на България по футбол е от Варна

Още една гордост за морския ни град е местният отбор „Владислав“, който за първи път печели титлата през 1925 година. Отборът е съществувал самостоятелно в периода 1921 – 1945 г. Той е бил сред най-силните родни отбори до Втората световна война. Още по-голяма гордост за отбора е, че той става шампион на България не един , а цели три пъти, също така е трикратен носител на Царската купа.

снимка: Ивайло Старчев

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации