16.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

събота, април 27, 2024

Благомир Коцев: Да си отговорим на въпроса искаме ли  нова модерна библиотека

Най-четени

Още публикации

Време е да вземем важно решение за Варна. Да си отговорим на въпроса искаме ли  нова модерна библиотека. Това попита днес варненският кмет Благоим Коцев във фейсбук.

Ето какво пише той:

Както знаете, съвременните библиотеки отдавна вече не са само големи салони с рафтове за книги, а културни средища, наситени с мултифункционални пространства, зали за събития, презентации и концерти, читални, кафенета и помещения за срещи и екипна работа.

Днешните европейски библиотеки са центрове за общуване, култура, работа и учение – дейности, от които градът има нужда, ако иска да реализира напълно своя потенциал. Варна е университетски град с 6 висши учебни заведения, а няма модерно пространство, където студенти, учени и професионалисти заедно да напредват науката.

Проектът за градска библиотека на Варна е избран с международен архитектурен конкурс. Сградата предвижда да има триетажен подземен паркинг, множество пространства и зали за различни културни дейности, техническа обезпеченост и много други дадености. Проектът е за 7 надземни етажа, завършени със стъклена фасада и зелени пространства.

Но библиотеката има и своите предизвикателства.

Тя ще струва между 50 и 60 милиона лева, които тепърва предстои да осигурим. Предишната общинска администрация е заплатила близо 1 милион лева за архитектурния конкурс и удължаване на разрешителното за строеж. Пари, които ще бъдат безвъзвратно похабени, ако не се вземе решение за стартиране на проекта в близките месеци.

И още: Мястото, където е предвидена да се реализира библиотеката, не може да бъде променяно. То е градска градинка и зелена площ точно до сградата на Общината. Това означава, че ще загубим няколко големи дървета и част от зелените пространства, преди да ги изградим наново, тъй като това е част от проекта.

Призовавам варненци да изкажат свободно мнението си за изграждането на нова градска библиотека, за да вземем това решение заедно. Моля, споделете мислите и разсъжденията си в коментарите под тази публикация и очаквайте още форми на дебат по темата в близките дни и седмици.

снимка: фейсбук

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации