8.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

вторник, март 5, 2024

Следващата седмица решават за достъпа до двора на СУ „Димчо Дебелянов“

Най-четени

Още публикации

снимка: Будна Варна

Запознати сме с цялата сага около дългогодишните ремонти на покрива на СУ „Димчо Дебелянов“ във Варна.

Това заяви на среща с родители зам.-кметът с ресор образование Павел Попов.

Той подчерта, че за решаване на казуса е свикана независима експертна комисия, която на 13 февруари трябва да излезе със становище за действията, които да се предприемат.

„Посещенията в двора ще бъдат възможни, когато се изпълнят предписанията и се гарантира животът и здравето на децата, което е от първостепенна важност!“, подчерта на срещата Павел Попов.
За проблемите, с които се сблъскват учениците от СУ „Димчо Дебелянов“, разказаха родители.

По техни данни от 3 – 4 години децата им нямат възможност да прекарват време за отдих и физическо възпитание в двора на училището поради дългогодишен казус, свързан с ремонт на покрива.

Moreto.net припомня, че големият ремонт на училището с 2.6 млн. лева европейски средства, осигурени по оперативна програма, започна през 2018 година. Приключи през септември 2019 година, когато и сградата беше въведена в експлоатация. Само няколко месеца след това започват и първите проблеми заради некачествено изпълнени дейности. Надвисват елементи от покрива откъм бул. „Христо Ботев“, които стават повод за подаване на сигнал от ръководството на училището до съответните структури.

На място бе извършен оглед, при който се оказва, че има разместване на керемидите и на покривното покритие. След констатиране на тези нередности е извършен частичен ремонт. Следващата година обаче се установява ново разместване на покривното покритие. Започват да падат керемиди от покрива. Поставени са ограждения за безопасност около училището.

През април 2022 година Община Варна обяви, че ще съди фирмата, извършила некачествения ремонт – „Рич 5“ ЕООД. Тогава стана ясно, че има обявени нови две процедури за ремонта на училището, с които да се отстранят възникналите проблеми.

В края на март 2023 г. Община Варна обяви обществена поръчка за изпълнител, който да ремонтира възникнали дефекти след мащабните ремонтни дейности на СУ „Димчо Дебелянов“.

Нередностите са констатирани в рамките на гаранционните срокове, но предходният изпълнител не е предприел действия по отстраняването им, уточниха тогава от общинската администрация.

Договор за отстраняване на констатираните нередности по сградата на варненското училище е сключен в края на юни 2023 г. с „Овима“ ЕООД. Стойността на ремонта е малко над 473 000 лв. с ДДС., става ясно от публикуваната документация.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации