10.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

събота, март 2, 2024

Григор Димитров остана втори в Марсилия

Най-четени

Още публикации

Григор се бори като лъв на корта, но този път не успя да спечели.

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров изгуби от любимеца на домакините и световен номер 21 Юго Умбер във финалния мач на турнира в Марсилия.

Умбел спечели с 6:4, 6:3.

Първи сет

Умбер започна перфектно с подаването си и не загуби нито една точка, като завърши гейма с бекхенд-уинър – 0:1. Гришо също реализира ранен бекхенд-уинър по любимата си права за 30-0, а и демонстрира чудесен сервис. Французинът заслужи аплодисменти с минаващ форхенд, но това не се оказа ключово за гейма – 1:1, пише Sportal.bg. 

Умбер продължаваше да излиза напред и да се стреми да е агресивен след коварния си “левичарски” сервис, макар Димитров да показваше желание да пласира ретурите си. В тези случаи обаче световният номер 21 залагаше на излизане към мрежата и не допусна интрига за 1:2. Прекрасен бекхенд по правата на Григор се превърна в поредния му минаващ шедьовър, а с безкомпромисни начални удари набързо се стигна до 2:2. Умбер загуби точка този път, но отново не позволи да се получи напрегната ситуация в негово подаване.

Доминацията на сервиращите продължи и при подаването на Григор, който направи резултата 3:3 (само една загубена точка след форхенд-уинър на Умбер) и след само 18 минути игра. Французинът сбърка форхенд по правата и се стигна до 15-15, но след това заби четвъртия си ас до момента в мача. Още две невърнати подавания означаваше 3:4. Публиката се активизира, когато Димитров пресили форхенд и допусна 15-15, а после сгреши воле на мрежата – 15-30 и първи напрегнат момент във финала. Отличен сервис по правата в полето за предимство възстанови паритета, а българинът добави още два невърнати начални удара за 4:4.

За първи път Умбер не тръгна към мрежата и остана на основната линия, но доминираше разиграване от над 10 удара и дръпна с 15-0. Първата му двойна грешка доведе до 15-15, но дойдоха набързо три невърнати сервиса за 4:5.

Умбер беше пределно агресивен при ретурите на втори сервис и имаше успеваемост за 0-15, но Григор веднага контрира с първия си ас. Французинът отново впечатли с ретур и затрудни максимално съперника, при което се стигна до 30-30 за първи път в сета. Опит за бекхенд-уинър по правата на Умбер не се получи, но и Гришо сгреши с предната страна на ракетата – дюс. 21-вият в света пласира нов хубав ретур, но избърза с форхенда и прати топката в аут. Мина се през ново равенство, след което Димитров реализира печеливш прав удар, но загуби разиграване от основната линия. Нова грешка на Григор означаваше сетбол за съперника, но той беше отразен набързо с впечатляващ сервис по правата от лявата половина на корта. Качествено разиграване завърши щастливо за французите, благодарение на фантастичен бекхенд-уинър по диагонала от контраатакуваща позиция – нов сетбол. Филето се намеси в полза на Умбер и пробивът стана факт, а с това беше сложен и край на сета – 4:6.

Втори сет

В началото на втория сет се стигна до 15-30 при подаване на Умбер, но той пласира поразяващ форхенд по правата за 30-30. Негово излизане на мрежата свърши работа за 40-30, но великолепен ретур-уинър на Димитров му осигури дюс за първи път във финала. Страхотна пъргавина на българина при покриване на диагоналите му помогна да дочака грешка на съперника и да стигне до шанс за пробив. Умбер пласира ас и го отрази, но веднага след това Гришо си заслужи втори брейк-бол. Този път българинът сгреши от форхенд и равенството отново бе възстановено, а дълго разиграване завърши с красив печеливш прав удар на Умбер – авантаж. 21-вият в света си затвори гейма и можеше да си отдъхне след 11 минути битка – 0:1.

Умбер допусна колебания в предишния гейм, но като цяло продължаваше да има сериозна успеваемост в рисковите си удари и намираше уинърите (и линиите). Така се стигна до 15-30, а неточен форхенд на Димитров означаваше два брейк-бола за съперника. Първият беше отразен комфортно със сервис-мрежа, но при втория Умбер си заслужи предимството и поведе ключово с 0:2.

Французинът демонстрира леки колебания в следващите си две отигравания и трябваше да се защитава при 0-30, но веднага се поправи с ас по правата от дясната страна на корта. Гришо излезе добре на мрежата, но не успя да осъществи качествено воле – 30-30, вместо два брейк-бола. Бомбите от форхенд на Умбер свършиха работа за 0:3 и пети пореден спечелен гейм за него.

Григор имаше нужда първоначално просто да прекрати негативната поредица със спечелен сервис-гейм и изглеждаше, че ще го направи лесно, повеждайки набързо с 40-0. Умбер пласира красив форхенд-уинър, а двойна грешка и сбъркан прав удар на българина вкараха гейма в дюс. Изящно бекхенд-воле и невърнат сервис все пак “откриха резултата” за Димитров – 1:3. Умбер не допусна никакво отпускане и набързо си взе подаването без загубена точка за 1:4. Димитров намали на 2:4 без проблеми, но трябваше да опита да върне пробива.

Французинът не спря да сервира като “бот” и заслужено се доближи само на гейм от титлата. Последва гейм за Гришо, но след това Умбер застана на сервис и бе безпощаден за крайното 6:4. 

снимка: фейсбук

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации