14.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

четвъртък, май 2, 2024

Лоша новина! Горивата поскъпват, повличат след себе си и цените на храните

Най-четени

Още публикации

Снимка: Будна Варна

Истинско торнадо с цените на бензин и дизел идва от Европа.

Нова екотакса ще вдигне стойността на горивата за автомобилите. Европейската комисия вече е решила сухопътните превозни средства да бъдат включени в схемата за търговия с вредни емисии. Когато това стане, бензинът и дизелът ще поскъпнат с около 50-80 ст. за литър, съобщи “Труд news”, цитирайки Светослав Бенчев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

Плановете на Европейската комисия са да започнем да плащане за вредните емисии от автомобилите от началото на 2027 г.

Изчисленията за предстоящото вдигане на цените са направени на база какво количество вредни емисии отделят 1000 литра горива. Но с колко точно ще поскъпнат бензинът и дизелът ще зависи от борсовите цени на квотите за въглеродни емисии. Те бяха надминали 100 евро за тон, но след това поевтиняха. Авторите на идеята да бъде плащано за вредните емисии, които отделят автомобилите, искат поне през първите години от стартиране на схемата цената на квотите да не е много висока, за да се приеме по-лесно от хората. Но според анализ на базирания в Берлин мозъчен тръст Agora Energiewende цената на квотите може да достигне 200 евро на тон.

При поскъпване на горивата с 80 ст. за литър, цената на бензина А-95 от сегашните 2,65 лв. ще нарасне на 3,45 лв. за литър, а дизелът ще поскъпне от 2,75 лв. на 3,55 лв. за литър. Поскъпването на горивата обаче ще повлече скок с цените на всички стоки и услуги.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации