13.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

петък, май 3, 2024

Вечен въпрос: Кога е обесен Васил Левски на 18 или 19 февруари

Най-четени

Още публикации

Всички знаем, думите на Васил Левски – „Ако печеля, печели цял народ. Ако губя-губя само мене си“ трябва да си ги спомним точно в този период, когато сме в навечерието на неговата годишнина.

Васил Иванов Кунчев е известен като Левски и Апостола на свободата.Роден е на 18 юли 1837 г. в гр. Карлово.Идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК), български национален герой.

ВРО, създадена и ръководена от Васил Левски, не само бележи връх в дълголетното освободително дело, но и стои в основата на следващото развитие на българската национална революция – на Априлското въстание и освобождението на България от османско владичество.

Васил Левски е революционер – демократ и борец за „свята и чиста република“и преди всичко лична, национална и общочовешка свобода.

„Братя, възобновлението на нашата славна преди-държава, за да се добие първата чест и слава, нашето мило отечество българско, най-после да бъдем равни с другите европейски народи, зависи от нашите собствени задружни сили. Като е тъй , братя, да се покажете достойни, верни и неустрашими във всеко отношение. Дързост, братя, и напред!“.

Забележка: Обесването на Васил Левски е на 6 февруари 1873 г.- по стар стил, отговаря на 18 февруари, а не на 19 февруари по нов стил, твърдят историците. На повечето места в страната обаче почитта към паметта на Апостола се отдава на погрешно наложената дата и причината за това е в календарите. През 1916 г., когато България преминава от Юлианския към Грегорианския календар или от стар към нов стил, се приема поправка от 13 дни.

За събитията, случили се преди 1 март 1900 г., необходимата поправка обаче е от 12 дни. Въпреки това, за някои събития, станали през 19 век, погрешно се добавят 13 дни. Рождената дата на Васил Левски (6 .07. 1837 г. по стар стил), също се отбелязва правилно – на 18 юли по нов стил. За разлика от нея, обесването на Левски – 6 февруари 1873 г. по стар стил се отбелязва погрешно на 19 февруари, а не както трябва да бъде на 18 февруари.

В родният град на Левски, почитта към неговата кончина се отдава на 18 февруари.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации