10.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

петък, април 19, 2024

Съдят трима варненски тарикати теглили кредити от името на други лица

Най-четени

Още публикации

Съдят трима варненци за измама в размер на почти 100 бона.

Окръжна прокуратура – Варна, внесе в съда обвинителен акт срещу трима мъже за участие в организирана престъпна група за извършване на документни престъпления против кредитната система на страната и успели да усвоят неправомерно 94 000 лева. К.К. (37 г.), Р.П. (45 г.) и В.С. (40 г.) ще бъдат съдени за престъпление по чл. 321, ал. 3, пр. 2 за престъпление по чл. 212, ал. 4 от НК. Като ръководител на престъпната група, създадена с користна цел, е установен 37-годишният мъж, а другите двама били участници в нея.

Тримата са задържани на 7 октомври 2022 година след специализирана операция, проведена под ръководството на Окръжна прокуратура – Варна, от служители на ГДБОП при МВР от Варна и Добрич. В хода на разследването по случая е установено, че групата е извършила множество престъпления, свързани с документни измами.

Периодът на действие, за който ще отговарят пред съда К.К., Р.П. и В.С., е от края на юни 2021 година до началото на януари 2022 година. За шестте месеца тримата, дружно и съвместно, ръководени от 37-годишния организатор, се занимавали с дейност, чиято цел била да теглят от името на други лица кредити, чрез използване на документи с невярно съдържание и неистински такива, и да присвояват така придобитото чуждо имущество. Общо 13 успешни заявки за кредити са реализирани за посочения в обвинителния акт период и усвоената неправомерно сума е 94 000 лева.

Дейността на тримата се фокусирала върху избор на български граждани, трайно установили се да живеят в чужбина. Техните данни били използвани при подаване на заявления за кредитиране, тъй като проверката на фактите, изложени в тези заявки, била трудна и отнемала време.

За реализиране на престъпните цели били избирани реално съществуващи хора, като ангажимент с набавянето на фалшиви документи за самоличност и трудови правоотношения имал ръководителят на организираната престъпна група К.К. Той определял и размера на кредитите. При тегленето на всеки един от 13-те кредита обвиняемите действали по идентичен начин.

Предстои Варненският окръжен съд да насрочи дата за разглеждане на делото. Ако бъдат признати за виновни, тримата могат да получат наказания „лишаване от свобода“ за срок от 5 до 15 години.


Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации