12.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

неделя, април 28, 2024

Ще отпадне ли нощната тарифа: От 1 юли ще подписваме нови договори с Енергото

Най-четени

Още публикации

Снимка: Будна Варна

През последните осем месеца, от юли миналата година до вчера, цената на тока на свободния пазар е 180 лева, което е с 20 % повече от цената, която плащат битовите потребители при една скала. Ако имат дневна и нощна тарифа, разликата вече е 50%, коментира пред Радио Варна Соня Кадиева, председател на Асоциация „Свободен енергиен пазар“. Дали от 1 юли ще отпадне нощната тарифа зависи от решението на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/, обясни Кадиева:

„Очаквам регулаторът да се придържа към тарифите, които е приел през миналата година, за да няма големи сътресения при разходите за електроенергия при битовите потребители. Нашите очаквания са да има разумна корекция в цената. Битовите потребители няма да плащат цената на свободния пазар поне още година и половина.“

От 1 юли всички потребители ще получат нов договор от доставчика си на ток с идеята, че са на свободния пазар, съобщи Кадиева:

„Те обаче няма да са никакъв свободен пазар, защото КЕВР ще се погрижи да имат субсидирана цена.“

Всеки месец битовите потребители ще могат да сменят доставчика си на ток. КЕВР обаче все още не е приела наредбата за лицензиране на доставчиците на ток, затова изборът се свежда до настоящите четири дружества.

Припомняме, че Комисията за енергийно и водно регулиране публикува за обществено обсъждане промени в наредбата за ценообразуване на електроенергията.

Причината е предстоящата либерализация на пазара на ток у нас. Според промените в Закона за енергетиката, всички битови потребители трябва да излязат на свободния пазар от 1 юли тази година.

Общественото обсъждане на наредбата за ценообразуване на електрическата енергия продължава до 5 март.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации