10.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

петък, април 19, 2024

Коста Стоянов: Озеленяването на Варна е крайно занемарено вече повече от 10 г.

Най-четени

Още публикации

Повече от 10 г. озеленяването на Варна е крайно занемарено. Това заяви народният представител от „Възраждане“ инж. Коста Стоянов, който днес проведе изключително ползотворна среща с представителите на районната колегия на ландшафтните архитекти във Варна. На срещата присъстваха и общинските съветници от „Възраждане“ Дилян Григоров, Светослав Йорданов и Диян Атанасов.

В рамките на срещата бяха обсъдени притесненията на ландшафните специалисти, които са свързани преди всичко с предложените промени в Закона за устройство на територията. Коста Стоянов подчерта, че чрез тези промени, на практика ще ограничат законово прилагането и правата на професията „ландшафтен архитект“.

За тези промени Съюзът на ландшафтните архитекти е изпратил писмо до всички народни представители със становище против приемането на проектозакона, предложен от ГЕРБ в тази част.

Акцент в срещата между ландшафните архитекти и народният представител от „Възраждане“ е бил и проблемът с озеленяването във Варна:

„Много дълго коментирахме проблемите с озеленяването, изграждането и поддръжката на зелените площи и пространства в нашата морска столица. Този сектор е занемарен през последните повече от 10 години.

Последното картотекиране на тревните площи е правено през 1965 година, т.е. преди близо 60 години, което е недопустимо като се вземе под внимание факта, колко много се е променила Варна за този период!

Обърнато бе внимание и на това, че последният регистър на зелените площи (зелената растителност) е правен през 2011 година, а е приет през 2014 година.

От тогава няма актуализация.

В общинска администрация във Варна няма обособено звено за поддържане на зелените площи. По районните кметства няма нито един ландшафтен архитект. В ЕСУТ участва само един ландшафтен архитект, който е представител на общинска администрация“, разясни инж. Коста Стоянов.

Поради тази причина ландшафтните архитекти са изложили и предложения за начина на работа в общинската администрация, свързан с опазването и правилното управление на зелените площи.

„Като начало трябва да се спре с безразборната резитба на дървета, тъй като тя не се прави както трябва. Градът е пълен с дънери, които трябва да се премахнат“, категоричен бе народният представител от „Възраждане“.

Общинските съветници на „Възраждане“ в местния парламент също поеха ангажимент за бъдеща комуникация и съвместни действия с представителите на ландшафтните архитекти, с цел подобряване на зелената среда във Варна.

снимка: ПП Възрдаждане

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации