10.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

неделя, май 5, 2024

Следващата силна буря може да унищожи новото пристанище в „Аспарухово“, предупреди общински шеф

Най-четени

Още публикации

Състоянието на рибарското пристанище „Карантината” във варненския квартал „Аспарухово” е трагично и съоръжението може да бъде унищожено при нова силна буря като тази през есента на миналата година. Това заяви в студиото на Дарик началникът на отдел „Рибарски пристанища” към Община Варна Лъчезар Братоев.

„Оградното съоръжение не е изпълнено по проект, като най-големите камъни са 1 тон. Ако се повтори бурята, Варна ще остане без това пристанище, защото то е незащитено. Задействали сме процедури за ремонт.  Първоначално щетите се изчисляваха на 1,4 млн. лева, но цената им падна на 140 хил. лева. Имаме договор с холандска фирма, която да предложи трайно решение за спиране на наноса, който запушва входа на пристанището. Говорят за 1,5-2 млн. лева, но аз мисля, че ще го направим 3-4 пъти по-евтино”.

Досегашните тарифи за ползване на „Карантината” са били направени непрофесионално, смята Братоев. По думите му варненското рибарско пристанище не може да се сравнява с другите по българското Черноморие, тъй като е най-доброто подобно съоръжение. „Все едно да сравняваш кон с кокошка“.

Той коментира и исканията на рибарските сдружения за оставката му.

„След урагана се натъкнах на безстопанственост и на тарифа, която води пристанището към фалит. Не мога да остана безучастен едни граждани да живеят за сметка на други. Засегнах интересите на синдикалния водач на рибарите Емил Милев, който две години си държи корабите, без да плаща, изхвърля фекални и отпадни вода в района на пристанището, използва безплатно открити площи и държи три кемпера. В тарифата от 2021 г. цената за силните летни месеци цената е била същата като в зимните месеци. Преди местните избори миналата година тогавашният председател на Общинския съвет Тодор Балабанов (ГЕРБ) е предложил тарифа с три цифри за малки, средни и големи кораби. Бедните рибари с 2-метрови лодки плащат колкото 12-метров кораб, чийто престой годишно излиза 54 стотинки на ден. В тези цени няма логика и те не са ниски, а са никакви – по-добре е да се дадат местата на рибарите безплатно. Не може да искаш 1,17 лева на ден от кораб, който при успешно излизане хваща два тона сафрид. Сега аз съм увеличил тарифата на 7 лева”.

снимка: Ютуб

Продължение в https://darik.bg/lachezar-bratoev-dosegashnata-tarifa-za-polzvane-na-karantinata-e-neprofesionalno-izgotvena

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации