9.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

неделя, април 28, 2024

Български гении ви източват банковата карта за добро утро

Най-четени

Още публикации

снимка: Будна Варна

Двама души на 24 и 26 години са задържани във Варна за извършени измами

Измамни схеми за източване на банкови карти в интернет за стотици хиляди левове набира все повече сила в цялата страна, каза в „Денят започва“ по БНТ инспектор Коста Котавов – сектор „ПИП“ ОДМВР – Сливен.

Двама души на 24 и 26 години са задържани във Варна за извършени измами в интернет, по досъдебно производство образувано в ОДМВР-Сливен под надзора на Окръжна прокуратура – Сливен. Те са получавали достъп до банкови сметки на различни потребители в цялата страна. Измамените са много, а откраднатите пари са стотици хиляди левове.

„От началото на 2023 година се увеличават подадените заявления от граждани за достъп до мобилното им банкиране и източване на банковите им сметки. Установи се, че това престъпление се извършва на територията на цялата страна. Посредством фишинг имейли клиенти на банки са заблуждавани и са предоставили данни на измамниците, с които те са източвали банковите им сметки“, каза в „Денят започва“ инспектор Коста Котавов – сектор „ПИП“ ОДМВР-Сливен.

Как да се предпазите от кражба на лични данни и пари?

„Хората, които извършват тези престъпления са изключително добре подготвени и е много трудно да им се противодейства. Съветвам хората при получаване на подобен имейл, в който им се искат лични данни, пароли, данни от личните карти – да не се доверяват. Напомням, че банките не изискват такива данни“, уточни инспектор Костов.

Той призова гражданите да бъдат внимателни и с онлайн пазаруването, защото престъпниците, оперирайки с чужди банкови сметки , са много изобретателни.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации