12.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

събота, април 27, 2024

Бюджета на Варна за 2024 година е приет!

Най-четени

Още публикации

снимка: Будна Варна

След близо 12-часови дебати в рамките на два заседателни дни Общинският съвет прие бюджета на Варна за 2024 г. Финансовата рамка беше подкрепена от 30 общински съветници. Един съветник гласува „против“, а 16 – с „въздържал се“.

Бюджетът възлиза на 764,2 млн. лв. В рамките на обсъжданията бяха направени вътрешни преразпределения, но макрорамката на бюджета не беше променена. Общината прогнозира 369,1 млн. лв. собствени приходи, което е 52% от общите постъпления. Очакваните приходи за делегирани от държавата дейности в местната хазна са 338,5 млн. лева. 56,5 млн. лв. ще бъдат осигурени по европейски проекти и програми.

Три са основните приоритети, залегнали в документа – „Варна – град на действието. Естетизация на Морската столица“, „Варна – град на хората. Град без периферия“ и „Варна – град на растежа и иновациите. Град на инвестициите“.

С най-голям относителен дял в бюджета е функция „Образование“ – 37,2 %. Средствата са в размер на 263,4 млн. лв., с 23,9 млн. лева повече в сравнение с предходната година. Над 14,6 млн. лева ще бъдат инвестирани в подобряване на образователната инфраструктура и създаване на модерна материално-техническа база за образование и кариерно развитие. Във финансовата рамка е заложено увеличението средно с 8,4% на заплатите на педагогическия персонал в системата на предучилищното и училищното образование.

Капиталовата програма е в размер на 206 млн. лева. От тях почти 161 млн. лева са предвидени от бюджета на общината, а останалите – по оперативни програми и проекти. За изграждане, ремонт и поддържане на уличната мрежа са заделени 97 млн. лева, а за благоустрояване на междублокови пространства – около 32,6 млн. лева. Инвестиции в инфраструктурата ще бъдат направени във всички варненски райони.

За здравеопазване в общинския бюджет тази година са предвидени 41 млн. лева. В резултат на разискванията в комисиите средствата са с 2,2 млн. лева повече спрямо първоначално заложените и с 4 млн. лева повече спрямо бюджета за 2023 г. Увеличен е бюджетът на общинската инвитро програма, средствата за подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми през тази година са в размер на 441 хил. лева. За еднократни помощи за лечение в местната хазна са осигурени 288 хил. лева. Приоритетите в областта на общинското здравеопазване са насочени към финансирането на медицинското обслужване в здравните кабинети във варненските детски и учебни заведения. Капиталовата програма по това перо е в размер на 4 млн. лева. От тях 1,34 млн. лева са заделени за ремонт на детски ясли и на детски площадки за игра и спорт на открито.

С близо 40,5 млн. лева ще разполага Варна за социално осигуряване, подпомагане и грижи. Социалната програма, която обхваща голям кръг от потребители на социални услуги, възлиза на 5,8 млн. лева. За асистентска подкрепа, включваща почасова социална услуга в домашна среда, за заделени 5,1 млн. лева. За социални помощи Община Варна е планирала 230,5 хил. лева. В бюджета за 2024 г. са заложени също средства за увеличение на работните заплати в социалните заведения – второстепенните разпоредители, предоставящи социални услуги.

Макрорамката на функция „Жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда“ е в размер на 200 млн. лева. В тази сума влиза план-сметка „Чистота“ в размер на 47 млн. лева. За основен ремонт на пътна мрежа, алеи и други обекти по инфраструктурата в размер на 81,2 млн. лева. Сред по-крупните обекти са: реконструкция на част от бул. „Ал. Москов“ за 4,7 млн. лева, ремонт на бул. „Девня“ – от бул. „Ат. Москов“ до бул. „Република“ за 9,1 млн. лева и от бул. „Васил Левски“ до ул. „Преслав“ за близо 2 млн. лева. Предвидено е и разширение на зоната за платено улично паркиране с въвеждането на Зелена зона, което ще струва 8,9 млн. лева.

Бюджетът за функция „Култура, спорт, почивни дейности и религиозно дело“ е в размер на около 26,5 млн. лева. Над 4,4 млн. лева са планирани за финансово подпомагане на международни и местни културни прояви, чиито домакин ще е Варна. Средствата за общинския фонд „Култура“ тази година са в размер на 1,8 млн. лева.

Общо за спорт през тази година са планирани 11,7 млн. лева. От тях около 2 млн. лева са заделени за програма „Спорт“. С тях общината ще подпомогне спортни събития – международни, национални и други спортни прояви, провеждани във Варна, детско-юношески състезания и турнири, студентска универсиада. По програмата ще се обезпечат средства за награди на спортисти и материално стимулиране на спортните клубове.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации