16.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

понеделник, април 29, 2024

Прикрива ли полицията случай на отровени кучета в Кранево? (снимки 18+)

Най-четени

Още публикации

Непрофесионализъм, незаинтересованост или умишлено прикриване и потулване на случая с отровените кучета на детската площадка в Кранево от страна на РУ Албена

На 5 март по БТВ излезе информация за разпръсната отрова в района на детска площадка в с Кранево и две отровени кучета.
Същия ден полицията в РУ Албена , започна разследване по случая. Започна разпити на свидетели и събиране на доказателства и на 7 март приключи разследването и предаде случая на Прокуратурата. Това е заявено от разследващ полицай на един от свидетелите.

На 8 март, говорителя на Районна Прокуратура Добрич Даниел Илиев, в интервю пред ПроНюз Добрич заявява ,,Няма отрова, нито мъртви кучета“
В същото интервю, Даниел Илиев прави изявление, че сигналът за това е подаден през социалните мрежи, един вид Полицията и съответно Прокуратурата са се самосезирали.

И сега да видим фактите!

Сигналът за отрова в района на  детската площадка към детска градина ,,Веселите делфинчета“ Кранево е подаден в 17 часа на 2.03.2024 г.  Подаден е по телефона на РПУ Балчик.  А не ,,чрез социалните медии“ както твърди говорителя на РП Добрич. Подаден е след като куче изяжда нещо, поставено в кофичка в района на детската площадка умира. Дни преди това във ветеринарна клиника умира друго друго куче, за което е установено , че е отровено с антифриз. Установено е с протокол, официално подписан от лекуващи лекари, на база изследвания и тестове. 

На 2.03 , след подаване на сигнала действия от страна на полицията няма. Въпреки настояванита на подаващия сигнала, предвид голяма опасност и вероятност да пострада и дете, предвид мястото на отравянето на кучето а именно детска площадка , за спешна реакция и мерки за обезопасяване на районна. 

На 3.03 .2024 г . притеснени граждани отново подават сигнал лично на място в РПУ Балчик и установяват, че сигналът от предния ден по телефона за евенуално наличие на отрова на детска площадка  не е регистриран в журнала на дежурния! 

На 3 .03 .2024 г . най-накрая е изпратена патрулна кола в детската градина за проверка. Показана им е кофичката, от която е яло умрялото в мъки по-късно  куче. 

Кофичката не е иззета, не е снимана. Направен е визуален оглед на детската площадка от патрулните полицаи. Не е сезирано РЗИ и БАБХ за възможно наличие на отровно вещество на детската площадка. Отбелязваме, че към днешна дата 11.03 същата кофичка с хранителни остатъци е все още на същото място , на метри от детската площадка на детската градина.

На 5 .03 и 6.03.2024 г  са привикани на разпит трима свидетели-човекът първи подал сигнал по телефона на РПУ Балчик, собственичката на отровеното на детската площадка  куче и жена, която е закарала в клиника  първото починало от отравяне куче в Кранево.
За разпитите и начина им на провеждане може да се напише и по-подробно, но ще е тема на отделен материал, само ще споменем, че е уведомен инспектората на МВР.

При  разпитите , на снемащия показания служител на МВР са предоставени протоколите от аутопсията от ветеринарните клиники на двете отровени кучета, в които ясно пише причината за смъртта-отравяне! Два броя официални протоколи от две различни ветеринарни клиники. 

В първия случай с антифриз, а в случая с кучето на детската площадка с отрова за плъхове и мишки. 

Казано е , за още три умрели кучета в следствие на отравяне, за които обаче няма протоколи от аутопсия .

В последствие се разбира, че две седмици по-рано, на 18.02.2024 г има подаден сигнал за отровена котка в Кранево.

Труп на куче не е поискан от разследващия полицай, въпреки че при нужда е можело да бъде представен.
Толкова и по темата ,,няма отрова и няма мъртви кучета“. Така е, труп на мъртво куче няма, защото не е изискано от полицията. Има официални протоколи от аутопсия на мъртви кучета, ясно дефиниращи като причина за смъртта им отравяне!

Няма отрова и следи от такава! Така е, полицейски патрул не открил такава, както и не разполага с необхидимия опит и оборудване да я открива и дефинира. Това е работа на РЗИ и БАБХ , но те не са информирани и не са търсени от полицията за съдействие. А кофичката в която е била отровата според свидетелите, не е била иззета и съответно не може да бъде изследвана за следи от отрова и за дактилоскопни следи. И все още 6 дни след огледа си е на същото място.

Прилагаме двата протокола от изследванията на двете мъртви кучета, както и снимки от провеждането на аутопсия на едното. И снимка на кофичката, в която е била отровата! Снимката е от 11.03 .2024 г.

Потърсен за коментар на тези несъответствия между официалното изявление и фактите , говорителят на Районна Прокуратура Добрич  Даниел Илиев заяви,  че случаят му е докладван от Полицията в Албена така-няма отрова, няма умрели кучета. 

Районна Прокуратура Балчик също бе потърсена за коментар и заявиха, че при тях все още няма такава преписка от Полицията в Албена. Но след извършена от тях справка ни информираха за подобен случай с отровено животно в Кранево от 18 .02. 2024 г.

И питаме, професионално ли се води разследване от Полицията за отравяне на кучета в България или всичко е просто фарс . След като това престъпление е дефинирано като такова в Наказателен Кодекс на Република България в чл 325 б и се наказва с до 4 години затвор. 
В същия Наказател Кодекс има и дефиниция по чл 336 а , за създаване на опсаност за живота и здравето на гражданите.

Задаваме въпрос опит за потулване на случай с отравяне на кучета ли е това, случай обаче създаващ и реална опсаност да пострадат деца, или просто се демонстрира незаинтересованост и непрофесионализъм от правоохранителните органи ?

Ивайло Василев

източник: Спътник

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации