12.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

неделя, май 5, 2024

Как ще празнуват аспаруховци днес Сирни Заговезни

Най-четени

Още публикации

За втора поредна година варненският район „Аспарухово“ ще отбележи Сирни заговезни с огнено шоу.
 

„Скъпи приятели, жители и гости на район „Аспарухово“, заповядайте на 17 март, неделя, от 19:00 ч. в Аспаруховия парк да отпразнуваме заедно големия празник в народния календар – Сирни заговезни!“, призова районният кмет Ивайло Маринов.


С много огън, музика и специален спектакъл, посветен на Деня на прошката, виртуозите от огнено и светлинно шоу „Палячи“, автори и на идеята за пресъздаване на обичая, обещават незабравимо огнено представление.

Вечерта ще завърши с прескачане на Заговезнишкия огън.

„Традицията на този празник е обвързана с огън, който пречиства и ритуали, много от които останали в миналото.

Нашата цел е да започнем да ги възраждаме и да запознаем и най-малките ни почитатели с тях.

Миналогодишното издание бе първата крачка към възраждането на стари и забравени ритуали, и тази година продължаваме традицията с още по-голям ентусиазъм. Отново ще имаме възможността да се насладим на силата и мистерията на огъня, да си подадем ръка за прошка и да се потопим в магията на българските традиции и ритуали, свързани с този християнски празник.

Входът е свободен за всички желаещи да станат част от това уникално преживяване, да поискат и да дадат прошка, и да се насладят на омайващия танц на огъня“, споделят от „Палячи“.

снимка: район „Аспарухово“

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации