17.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

вторник, май 7, 2024

Западните лидери критикуваха изборната победа на Владимир Путин

Най-четени

Още публикации

колаж: Будна Варна

Западните лидери критикуваха изборната победа на Владимир Путин на президентския вот в Русия и определиха изборите като „нелегитимни и нечестни“, а Киев ги нарече „симулация“.
Същевременно поздравления за изборната победа на руския президент дойдоха от Китай, Индия и Северна Корея. 

Нито свободни, нито честни. Така редица западни лидери определиха президентските избори в Русия.

„Путин хвърли в затвора политическите опоненти и не позволи на други да се изправят срещу него“, коментира говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби.

В свое изявление по темата върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел отбеляза, че изборите в Руската федерация са били белязани от сигнали за нарушавания на гражданските и политически права, лишили са руските избиратели от истински избор, а достъпът до точна информация е бил силно ограничен.

Подобра реакция дойде и от София. В своя позиция от Министерския съвет посочиха, че вотът в Русия е „поредното доказателство за нарастващия систематичен натиск срещу опозиционни политици, неправителствени организации, независими медии и критици на режима в Кремъл.“

„Свободните и честни избори не изглеждат по този начин“, заяви британският външен министър Дейвид Камерън, като също отбеляза липсата на избор за гласуващите и отсъствието на независимо наблюдение на вота.

Според външната министърка на Германия Аналена Бербок вотът „без избор“ е демонстрация за „отвратителното поведение на Путин срещу собствения му народ“. Подобна реакция дойде също от Франция и Италия.

Киев също коментира резултатите от вота. Украинският президент Володимир Зеленски определи гласуването като нелегитимна имитация и отбеляза, че Путин е болен за власт и прави всичко, за да управлява вечно.

Поздравления за изборната победа на Путин обаче дойдоха от Китай, Индия и Северна Корея.

В пост в социалната мрежа Х индийският премиер Нарендра Моди обяви, че очаква с нетърпение да работи за укрепване на „изпитаното във времето специално и привилегировано стратегическо партньорство между Индия и Русия“.

Пекин поздрави Путин за победата, отбелязвайки, че Китай и Русия ще продължат да поддържат тесен обмен и дългогодишно добросъседско приятелство, задълбочавайки всеобхватната стратегическа координация“.

Позитивни реакции дойдоха също от лидери и водещи политици от Иран, Венецуела, Куба, Боливия и Никарагуа.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации