12.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

събота, май 4, 2024

Това е жп гара във варненско

Най-четени

Още публикации

Варненец публикува в социалната мрежа фейсбук снимка, на която се вижда състоянието на жп гара във варненско. ЖП гарата се намира в село Страшимирово на 10км. от Варна, а гледката е като от след война. изпочупени стъкла, висяща табела напомняща за едни други времена, храсти и дървета около малката постройка.

Селото разположено на брега на Варненското езеро, на отсрещния южен (изгледен) бряг се намира защитен резерват „Ятата“ На 2 километра северно се разгръща природния феномен (резерват) „Побити камъни“.

Старото име на село Страшимирово, с което се среща в османските регистри, е Голям Аладън, но с указ № 113 / обн. 26.02.1899 г. се преименува на Страшимирово.

Историкът и археолог Иван Николов Иванов през 60-те и 70-те години на XX век е открил и проучил праисторически наколни селища от енеолитната и бронзовата епоха.

В селото има църква „Св. Николай Чудотворец“.

До 2005 г. в селото имало основно училище клас. Едната част от сградата на бившето училище се ползва за младежки клуб, а другата част за клуб на пенсионера.

През 2009 г. е построено читалище „Пробуда – 1930“ в парцела в района на кметството.

снимка: фейсбук

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации