15.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

вторник, април 30, 2024

Концентрациите на прах от Сахара във Варна са ниски

Най-четени

Още публикации

снимка: Будна Варна

Пренос на сахарски прах се наблюдава в момента над България. Концентрациите са средни и високи в районите на Западна България, като над Източна България са сравнително ниски, съобщиха за Радио Варна от НИМХ – Филиал Варна.

Морето е една от причините за по-чистия въздух в района на Варна, другата причина е вятърът, който днес и утре ще духа от юг – югоизток.

Възможно е във вторник да има леко повишение на сахарски прах над морската столица, когато се очаква вятърът да се обърне от север.

Причината за високите нива на сахарски прах в момента е силен средиземноморски циклон, позициониран над Италия и Франция. Той засмуква огромно количество сахарски прах в атмосферата, а околните ветрове съпътстващи циклона, го разнасят към Балканите и Източна Европа.

Преносът на сахарски прах е явление, обичайно за България. В пролетните месеци атмосферната циркулация относително често води до увличане на частици от пустинята Сахара, които с юг-югозападен пренос достигат и до нашата страна.

Силно запрашаване над Варна със сахарски прах имаше през 2012 година, когато градът беше буквално замъглен от него. Тогава от Регионалната инспекция по околната среда и водите обясниха, че вероятно въздушни течения са донесли пясъците от поредната разразила се в Сахара буря.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации