12.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

петък, май 3, 2024

До Италия за кафе и обратно: Българин отпразнува с частния си самолет влизането ни в Шенген

Най-четени

Още публикации

о Италия за кафе и обратно летя Асен Сурдолов. Така той отпразнува влизането ни в „Шенген“ по въздух и стана първия българин, възползвал се от привилегията.

38-годишният е любител пилот, инструктор и ръководител полети. Той тръгна с частния си самолет рано сутринта днес от собственото си летище до село Паничарево. За два часа стига до италианския град Лече

Сурдолов четириместния витлов „Мууни“ М20 и стигна в Италия точно с изгрева в 6,42 часа

Той обаче не пътува сам. Заедно с него бе и един от бившите му ученици – Кристин Милушева. Сега младата дама се готви за кариера като пилот в гражданската авиация.

„В едната посока самолета управлявах аз, а в другата – Кристин. Стигнахме до Лече за около два часа и половина, защото имаше силен насрещен вятър от 40 км/ч, но пък на връщане си дойдохме за около час и половина.“, разказа Асен.

Двамата кацнали на малкото летище „Корте“. То се намира само на няколко километра от Лече. След това  пили кафе на италианска земя и поели обратно към дома.

„Чакам да бъдем част от Шенген от много години и нямаше как да пропусна да пилотирам първия частен самолет прелетял пространството при новите условия. Горд съм, че го направих и нямам търпение отново да летя. Вече мога да го правя свободно от всяка точка на България до всяка точка на Европа и обратно без да се налага да минавам по всички бюрократични стъпки, като досега“, призна Асен.

По думите му омуникацията във въздушното пространство била както обикновено. Тук присъединяването на страната ни към Шенген нямало значение.

Но съществената разлика идвала при кацането

„Като част от Шенгенското пространство спестяваме митници, документация, време и най-вече нерви. Вече се чувствам истински европеец! Усещането за свободата да летиш и да нямаш граници, вече е напълно реално и изключително вълнуващо!“, добави с широка усмивка Асен Сурдолов.

От полунощ на 31 март българските граждани, пътуващи в Шенгенското пространство, вече не подлежат на паспортен контрол

Ще има само на проверка на летищна сигурност.

Децата ще могат да пътуват в Шенгенското пространство без декларация за съгласие от родител

Съществуващите гишета за паспортен контрол на летище София остават в историята.

Така след чекирането на билета на пътника, той ще преминава проверка летищна сигурност (проверка на багажа). Полетите към Шенгенското пространство ще се извършват от ръкавите. А паспортна проверка ще има в дъното на залата, където ще функционират гишета.

Източник: 24 часа 

снимка: фейсбук

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации