13.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

петък, май 3, 2024

Ветроходът „Калиакра“ ще бъде основно ремонтиран

Най-четени

Още публикации

снимка: Будна Варна

Ветроходът „Калиакра“ ще бъде основно ремонтиран, за да може отново да плава. Заради липсата на пари за поддръжка и заплати за екипажа, дълго време баркентината беше прикована на пристанището във Варна. Отпуснати са 200 000 лева за ремонт на ветрохода. Добрата новина идва в навечерието на 40-та годишнина на кораба, предава БНТ. 

Ветроходът “Калиакра” е построен специално за обучение на практиканти, които прохождат в нелеката моряшка професия. Баркентината е нещо повече от учебен кораб. Тя е посланик на България във всяко пристанище, където акостира. За жалост въпреки отличията и престижа, които е донесла на страната ни, “Калиакра” от години е прикована към кея и сякаш беше забравена. Сега има лъч надежда. За 40-та си годишнина ветроходът ще бъде ремонтиран, за да може отново да плава.

Класов ремонт на кораба се прави на всеки 5 години. Ще бъдат подменени всички уреди и системи за безопасност и ще се освежи, за да засияе баркентината с пълния си блясък. И само след няколко месеца красивата “Калиакра” отново ще радва варненци и гостите на града.

За тези 40 години на борда на “Калиакра “ са се обучили над 3000 студенти и ученици от различни морски специалности. На баркентината се изграждат характери на моряци, които са доказали, че могат да плават без страх, но и да уважават мощта на морето.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации