20.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

сряда, май 8, 2024

Внимание варненци! Солидни глоби при запален огън в гората

Най-четени

Още публикации

Времето се стопли, хората обичат разходки около Варна, но от 1 април вече действа нещо, което ако не се спазва, ще донесе солена глоба. Всеки, който запали огън на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии, го грози солена глоба. Нарушителите носят наказателна отговорност съгласно чл. 162 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС). Глобата за физическите лица е от 200 до 20 000 лева, а за юридическите от 5000 до 500 000 лева.

На основание чл. 14, ал. 4 и чл. 148, ал. 3 от Закона за опазване на околната среда и във връзка с изпълнение на Заповед № РД -195/15.03.2024 г. на министъра на околната среда и водите и Заповед РД-24-7706-72/01.04.2024г. на областния управител с административен център гр. Варна, периодът от 01.04.2024 г. до 31.10.2024 г. се определя като пожароопасен.

Но времето вече предразполага за разходки из околностите на Варна. Предразполага и за палене на огън, я за мъничък, я за по-голям пикник.

Всеки трябва да е запознат как се прави безопасно огнище. Ето и няколко съвети, за начинаещите: Огнището трябва да е заградено от венец или пръстен от камъни, негорим минерален материал, това огнище трябва да е с максимален диаметър от 1 метър, като височината на камъковия слой е не по-малко от 20 сантиметра. Поне на крачка от огнището не трябва да има клони и не е редно да се пали под дървета. Лагерните огньове обаче не са единствените опасни източници. Често се случва пожар да възникне от неугасен фас или от изхвърлени бутилки, които се превръщат в огнени лупи под слънцето. Ако утре излизате в планината, бъдете внимателни – термометърът ще приближи високи температури, а статистиката за горските пожари е тревожна. Винаги носете повече вода – става за гасене на пожар.

Експертите са категорични, че 99% от горските пожари се дължат на човешкия фактор.

снимка: фейсбук

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации