15.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

събота, май 4, 2024

Община Варна дава 1,8 млн. лв. за различни културни проекти, кандидатстването почва още утре

Най-четени

Още публикации

снимка: Будна Варна

Бюджет в размер на 1,8 млн. лв. ще бъде разпределен за различни културни проекти, които община Варна ще финансира. Кандидатстването с идеи започва още от утре. Кандидатите ще могат да подадат документите си по електронен път до 12 май, стана ясно на днешното заседание на ПК „Култура и духовно развитие“ към Общински съвет – Варна, на което бяха одобрени Насоките за кандидатстване.

С парите ще бъдат финансирани проекти по пет направления: „Фестивали и конкурси”, „Творчески проекти”, „Национално и международно сътрудничество“,  „Публики” и „Любителско изкуство“. В резултат на променената икономическа среда максималният размер на финансирането е увеличен с 20% по всички направления, беше изтъкнато по време на заседанието.

Промяна и има по отношение на собственото финансиране, което през последните няколко години заради пандемията от COVID-19 и последвалата криза беше намалено от 30% на 5%. Тази година кандидатите трябва да осигурят самоучастието си в размер на 10% или на 20% в зависимост от направлението, по което кандидатстват.

На днешното заседание стана ясно също, че през 2023 г. Община Варна е финансирала общо 186 проекта по фонд „Култура“ на обща стойност малко над 1,34 млн. лева. 117 от проектите са одобрени на основната сесия на общинския фонд, а останалите 69 – на други две допълнителни сесии, организирани само за направление „Любителско изкуство“.

Членовете на комисията се запознаха с Годишния доклад на Комисията по мониторинг и оценка за 2023 г. Една препоръките е да се създаде ново направление „Културен туризъм“, за да се обогатят културните и междуотрасловите връзки в национален и международен план.

Друга препоръка е да се преосмисли и повиши текущият и особено последващият контрол при отчитане на проектите и налагане на санкции на тези, които не са изпълнили заложените цели, свързани с популяризирането и посещаемостта на организираните от тях събития. Да се създадат ясни и конкретни правила за отчитане на посещаемостта на фестивалите и събитията, особено тези, които реализират продажба на билети или организират контролиран достъп, препоръчват още експертите.

Основен акцент в препоръките им е да се създаде, поддържа и изпълнява навременен и ефективен график за подаване на проекти, оценка и финансиране, за да могат да се планират културни събития, включително и с атрактивно международно участие. Сред съветите, заложени в мониторинговия доклад, е да се обнови и модернизира електронната система на фонд „Култура“, която е морално остаряла.

На днешното заседание на комисията беше разгледано и предложение на групата на „Възраждане“ за поставяне на два обемни надписа „ВАРНА“ в различни части на града. Съветниците дадоха положително становище и препратиха въпроса към Комисията по естетизация на градската среда и ПК „Финанси и бюджет“ при Общински съвет – Варна, съобщиха от пресцентъра на Обищнски съвет -Варна.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации