18.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

сряда, май 8, 2024

Партиите не постигнаха съгласие за състава на РИК – Варна

Най-четени

Още публикации

Днес областният управител професор Андрияна Андреева проведе консултации за определяне състава на РИК за Трети изборен район – Варненски за насрочените на 9 юни избори за членове на ЕП от България и избори за Народно събрание.

В консултациите взеха участие представители на всички парламентарно представени политически партии и коалиции в 49-то Народно събрание – коалиция „ГЕРБ – СДС“, коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“, партиите ДПС, „Възраждане“, коалиция „БСП за България“ и партия „Има такъв народ“.

Те представиха пълен набор от документи, описани в Решение №3051 от 9 април тази година на ЦИК, които съдържат писмени предложения за състава на РИК – Варна, за зам.-председатели, за секретар и членове, както и посочените от Изборния кодекс дипломи, пълномощни и декларации и др.

В хода на консултациите представителите на присъстващите партии и коалиции направиха последователно предложения за:

• членове на състава на РИК,

• за председател на РИК,

• за заместник председатели и за секретар.

Единственото съгласие, постигнато от представителите на парламентарно представени партии и коалиции, взели участие в консултациите, бе относно броя на зам.-председателите на РИК, които ще бъдат четирима.

Не бе постигнато съгласие за избор на председател на РИК, на заместник председатели и на секретар за предстоящите на 9 юни избори за членове на ЕП от Република България и избори за Народно събрание.

Протоколът бе подписан от представители на всички парламентарно представени партии и коалиции, взели участие днес в консултацията при областния управител и ще бъде изпратен в ЦИК. Тя от своя страна трябва да вземе решение до 20 април, с което съобразно внесените писмени предложения да определи състава, председателя, заместник председателите и секретаря на РИК.

Припомняме, че съставът на РИК – Варна ще е със 17 членове, включително председател, четирима заместник председатели /съгласно гласуваното днес решение/, секретар и членове както следва:

• За коалиция „ГЕРБ – СДС“ – 5-ма членове

• За коалиция „ПП-ДБ“ – 4-ма членове

• За партия ДПС – 3-ма членове

• За коалиция „БСП за България“ – 2-ма членове

• За партия „Има такъв народ“ – 1 член

снимка: Областна администрация – Варна

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации