16.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

понеделник, април 29, 2024

ПП се застраховат за загуба на изборите: Очакваме тежка компроматна война

Най-четени

Още публикации

колаж: Будна Варна

Очакваме много тежки компроматни войни по време на предизборната кампания, очакваме всеки ден нашите опоненти да ни вкарват в обяснителен режим. Ние обаче ще се стремим да не влизаме в техния тон, заяви в Пловдив съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП) Кирил Петков, цитиран от БНР. Излезлите досега социологически проучвания вещаят тежка загуба на ПП с 8-10% разлика след победителите от ГЕРБ-СДС.

Петков, както и другият съпредседател на партията Асен Василев, бившият премиер акад. Николай Денков и пловдивският депутат Никола Минчев се срещнаха със свои симпатизанти на Римския стадион в града.

Те подчертаха, че са решили да разговарят с хората, въпреки че предизборната кампания не е започнала.

Според Петков е много важно да чуят мнението на хората за своите действия и какви проблеми ги вълнуват. „Защото има европейски ориентирани хора, които имат очаквания и рано или късно те ще се случат“.

От ПП заявиха, че ще си признаят и грешките, които са допуснали. Кирил Петков обясни: „Една от тях е, че искрено повярвахме, че нашите партньори от ГЕРБ са готови да направим заедно необходимите реформи в обществото. Останахме разочаровани от техните действия“.

Този парламент, който идва, така както аз виждам, е че подкрепата, която можем да получим от страна на ГЕРБ, е изчерпана, посочи Асен Василев. По думите му причината е, че ГЕРБ са ги подкрепяли докато реформите са били на хартия. В момента, в който реформите трябваше да станат истински, ГЕРБ отказаха да подпишат споразумение, че нещо такова ще се случи, камо ли да подкрепят такова нещо, подчерта съпредседателят на ПП.

„Не очаквам на следващите избори да можем да взаимодействаме с ГЕРБ, освен ако там не стане изключително драматична промяна, която реално да позволи да се случат реформите в страната“, заяви съпредседателят на ПП Асен Василев, цитиран от БТА.

Този парламент, който идва, така както аз виждам, е че подкрепата, която можем да получим от страна на ГЕРБ, е изчерпана, посочи Василев. По думите му причината е, че ГЕРБ са ги подкрепяли, докато реформите са били на хартия. В момента, в който реформите трябваше да станат истински, ГЕРБ отказаха да подпишат споразумение, че нещо такова ще се случи, камо ли да подкрепят такова нещо, подчерта съпредседателят на ПП. Той посочи, че промените не са нещо толкова абстрактно.

„Става въпрос за това да има честни конкурси навсякъде, съдът да работи и хората да му вярват, прокуратурата, Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), МВР и службите да не се използват като бухалки, да имаме честни избори, каквито имахме само по времето, когато Бойко Рашков беше министър“, коментира Василев.

Николай Денков посочи, че в хода на преговорите е казал на Мария Габриел, че изборът на Борисов е или европейското развитие на България с Мария Габриел, или миналото си с Пеевски. „И Борисов избра Пеевски, затова отиваме на избори, защото те искат да си живеят там, където са живели преди 10-15 години“, допълни Денков.

Асен Василев допълни, че не вижда как ще бъде сформирана коалиция с ГЕРБ след вота. Той допълни, че няма да коментира решението на „Зелено движение“ да не се яви заедно с ПП-ДБ на изборите, като подчерта, че това е въпрос към новото ръководство на движението.

От ПП подчертаха, че не се притесняват от скандала с митниците и контрабандата, пудела и пачките.

„Ако наистина има контрабанда, някой е вдигнал бариерата на границата, някой шеф на смяна и на граничен пункт си е затворил очите. ДАНС или са направили контролно производство и всичко това са го следили в реално време, или не са разбрали, или някой в ДАНС също си е затварял очите“, каза Асен Василев.

А Николай Денков допълни: „Казах, че Живко Коцев е заплашван от и.ф. главен прокурор“. Според него акцентът трябва да бъде върху това, че антикорупционната комисия, и.ф. главен прокурор и ДАНС „са спретнали едно мероприятие“ спрямо главния секретар, без да са доказали нищо.

„Те трябва да обяснят, ако е имало канали за корупция, кой ги е покривал, кой е пускал камионите, за да знаем каква е истинската картина,“ допълни Денков.

Събралите се за срещата, сред които депутати, кметът на Пазарджик Петър Куленски и кметът на пловдивския район „Западен“ Тони Стойчева, бяха насядали по мраморните пейки на Римския стадион. Други наблюдаваха събитието от парапетите на Джумаята.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации