33.7 C
Варна

Новини от Варна и региона

четвъртък, юли 18, 2024

На днешната дата село Виница става квартал на Варна

Най-четени

Още публикации

На днешната дата през 1975 г. – село Виница става квартал на Варна. Населеното място, което в годините назад мени името си неколкократно, се намира на изток от крепост край морето.

Названието му през Античността не е известно. През Средновековието името на селището се изписва като Кастрици. Познати са поне десет сходни наименования на крепостта от онова време. Най-използваното е Кастро, което в превод от гръцкото-кастрион означава крепост.

През Османската епоха името се видоизменя според турския изговор и селото се нарича Кестрич. Допуска се, че от изопачената дума „кастро“ е произлязло най-старото име на селото Кестрич.

През 1910 година варненският окръжен управител назначава комисия, която да предложи нови наименования за населените места в окръга. Тогава тя не предлага за Кестрич ново име с мотив, че остава като историческо място, за което през средните векове се говори под названието Кастрици.

През 1932 година Българският народен морски съюз предлага село Кестрич да се нарича Каменено заради многото камъни в околността. Със заповед на Министерски съвет от 1934 година село Кестрич е преименувано на Царево. И днес жителите на квартала считат, че дворецът Евксиноград е в тяхното землище.

От 1947 година село Царево е преименувано на Виница. Названието е старобългарско. Причината е, че в района има много лозови насаждения. С указ от 1975 година селото е слято с Варна и става квартал на големия град.

В миналото село Виница е имало в Шуменско, а днес има в Пловдивско.

снимка: ЮТУБ

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации