14.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

петък, май 3, 2024

Утвърдиха номинираните за награда „Варна“ в областта на култулата

Най-четени

Още публикации

Снимка: Будна Варна

Номинациите за награда „Варна“ в областта на културата за 2024 г. бяха утвърдени с пълно единодушие от ресорната комисия към Общинския съвет, съобщават от пресцентъра на общината.

Голямата награда тази година отива при Димитър Трайчев  за цялостното му творчество и безспорния му принос за установяване на високи художествени стандарти във визуалната култура на Варна.

В раздел „Литература“ е номиниран Красимир Машев за издадената му през 2023 г. книга „Кални бани“, в която описва героите на прехода. Призьор в категория „Изобразителни изкуства“ Христо Христов, който през 2023 година представя успешно юбилейната си изложба във Варна, Пловдив и Германия, като допринася за утвърждаването на положителния имидж за града ни.

В раздел „Театър“ индивидуалната награда си поделят актьорите Константин Соколов и Мария Томова. Актьорът от Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ – Варна е отличен за изключителното му актьорско майсторство в изграждането на образа на обущаря Петър в представлението „Ботушът“. Младата актриса е номинирана за завладяващото ѝ превъплъщение в характерния образ на Пипи в спектакъла „Пипи Дългото чорапче“. Колективната награда отива при екипа на Държавен куклен театър – Варна за успешната реализация и впечатляващата актьорска работа в мюзикъла „Питър Пан“.

Номиниран в категория „Опера“ (изпълнителско изкуство) е Симфоничният оркестър на Държавна опера – Варна за високо професионално майсторство и художествени постижения в симфоничните концерти – „100 години от рождението на Добрин Петков“, „Пета симфония“ – Малер,  „В навечерието на Рождество Христово“.

Сред призьорите са и техните колеги от балетната трупа в Държавна опера – Варна. Те получават признанието за високохудожествени постижения в новата хореографска редакция на балетния спектакъл „Ромео и Жулиета“.

Журналистката Зоя Черешарова – Михайлова от РТВЦ – Варна е номинирана в раздел „Кино“ за работата ѝ като автор на документалния филм „Полет към мечтите….“, посветен на 30-годишнината от създаването на Варненската детско-юношеска опера.

В раздел „Журналистика“ наградата отива при фоторепортера Пламен Гутинов за изключителната му фотоизложба „Пулсът на града“ и при екипа на Кореспондентското бюро на БТА за интензивното отразяване на културния и обществения живот на Варна и по повод 125-годишнината от създаването на Агенцията.

Наградите по традиция ще бъдат връчени в навечерието на 24 май. Преди това номинираните за отличието трябва да получат одобрението и на Общинския съвет.

–––––

Хорът на варненски девойки и жени при Хорова школа „Проф. Марин Чонев“ към Община Варна да името на маестра Захарина Милкова. Това гласува комисията по култура към местния парламент по инициатива на настоящи и бивши хористи, както и на други творчески личности от Варна.

Хорът, един от трите състава в рамките на Хорова  „Проф. Марин Чонев“, е създаден през 1976 г., а от 1981 до 2022 г. неизменно е ръководен от Захарина Милкова – Никитасова.

Маестра Милкова ще остане в историята на Варна като личност, отдала целия си професионален живот за популяризирането на варненското хорово изкуство по света и у нас, поради което заслужава името ѝ да се помни с уважение. „Вярваме, че по този начин ще запазим живо делото на Захарина Милкова и това ще даде нов творчески тласък на нашия самодеен състав“, аргументират се вносителите на предложението.

Съветниците одобриха също поставянето на бюст паметник на Любен Каравелов в двора на едноименното училище. През 2022 г. СУ „Любен Каравелов“ отбеляза 60-годишнина от създаването си. По този повод педагогическият колектив и ученическият съвет инициираха поставянето на бюст – паметник на своя патрон в двора на училището. Автор на проекта е известният варненски скулптор Живко Дончев, създал скулптурната фигура на кмета Михаил Колони. Проектът е преминал през всички необходими процедури. След одобрение на инициативата от Общински съвет – Варна предстои окончателното съгласуване на проекта за паметника на Любен Каравелов с Министерството на културата.

Сред темите на днешното заседание беше и финансирането на проектите по Фонд „Култура“. Съветниците гласуваха за допустими разходи да се приемат разноски, направени от организациите преди сключването на договора за съфинансиране с фонда, но само при условие че проектите са одобрени.

В момента тече сесия по набиране на проектни предложения. Крайният срок е до 12 май включително, а кои са одобрените кандидати, ще стане ясно в средата на годината.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации