14.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

петък, май 3, 2024

Варненец пробяга 250 км с чувал на гръб и край змии в Сахара

Най-четени

Още публикации

Сила на духа, изключителна воля, силен характер и страхотна издръжливост.

Всичко това го демонстрира 26-годишния Георги Атанасов, за да завърши известния Mararthon des Sables от 252,8 км в Сахара, считан за най-опасния и труден ултрамаратон в света.

Георги прекара 9 дни в пустинята, бягайки в 7 последователни от тях на температури около 60 градуса по Целзий, и носейки на гръб всичките си ресурси за своя престой.

Така той се превърна в първия варненец, най-младия българин и четвъртия такъв, който завършва тази тежка надпревара.

В нейното последно издание участват около 750 души, но над сто от тях не стигат до финала. По традиция първи  завършва мароканец, който заедно с брат си си разменят победите през последните години.

„Петел“ разбра, че месец преди състезанието Георги получава нелепа контузия и участието му е поставено под въпрос.

В крайна сметка той отпътува за мароканския град Уарзазате, където е сборния пункт на участниците, без да има очаквания, че ще се нареди сред първите десет, които си разпределят наградния фонд.

Моята цел беше да завърша, да видя дали ще имам достатъчно сили, как ще протече самото състезание и колко е натоварването, и да срещна нови хора, призна пред „Петел“ Георги.

По време на шестте етапа той бяга със своите ресурси на гръб – храна и вода, спален чувал и постелка за спане. Според регламента всичко това си го осигурява сам, а от организаторите получава единствено вода.

Тя е от 5 литра след всеки етап – за варене на храна и пиене, и по 1,6 литра през всеки 10-12 км на етап, ако, разбира се, си влязъл в контролното време и не си отпаднал.

След първите два етапа от 31,1 и 40,8 км всичко за Георги се развива нормално, докато не идва третия и най-дълъг етап от 85,3 км, който е нощен и в който варненецът се сблъсква със суровите условия в пустинята.

Имаше големи пясъчни дюни и след като часовникът ми не измери километрите, 4-5 души се озовахме в пресъхнало езеро, разказа той.

При температура 55 градуса, която се усещаше като 60, жегата изсмукваше енергията, а няма как да спреш, добави Георги.

Но беше пък интересно преживяване. Часове наред бягах, без да виждам никой, освен животинчета – скорпиони, бръмбари, змии и диви камили. Чувах ясно и воя на койоти, призна още мъжът.

Не по-малко драматично се оказва и бягането в четвъртия етап от 43,1 км, след който е застигнат от пясъчна буря.

Такава го удря и след петия етап от 31,4 км.

Страшничко си бе в лагера, навесите паднаха и две вечери не сме спали, тъй като спалния чувал се пълнеше с пясък. Хвърчаха и вещи на хората, и настана хаос, допълва Атанасов.

Въпреки всички премеждия той преодолява и последния етап от 21,1 км, преди да се отправи доволен от свършената работа към хотела.

По време на бягането Георги използва маратонки с гети, макар това да не му помага кой знае колко, тъй като постоянно се пълнят с пясък.  

Всяка вечер пък си източва мазолите и ги пълни с йод, а на сутринта сменя превръзките и започва да тича по новото трасе.

Храната му включва предимно паста, пиле с къри, пюрета и мюсли, а при бягане се захранва, като смесва водата с таблетки с електролит.

В Мароко студентът по хидростроителство се запознава с още един смел мъж като него и двамата вече обмислят да участват в ултрамаратон от 250 км в амазонската джунгла догодина.

Междувременно Георги си поставя и други цели, които са свързани с триатлони и изкачване на високи върхове.

снимка: Георги Атанасов

източник: Петел.бг

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации