15.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

събота, май 4, 2024

Важно от РЗИ-Варна! Негодна е водата в чешмите в половината област

Най-четени

Още публикации

снимка: Будна Варна

Водата от водопроводната мрежа, предназначена за питейно-битови, на почти половината от населените места в област Варна, в които са извършени проверки, не отговаря на нормите.

Това сочат данните на Регионалната здравна инспекция във Варна. В 7 от проверени 15 населени места водата е негодна за консумация, предаде Морето.нет.

В гр. Провадия – остатъчният свободен хлор е над нормата – 1,72 мг/л, при норма 0,3-0,4 мг/л, а мирисът на водата е неприемлив за потребителя, посочват от РЗИ.

В село Стефан Караджа хлорът също е над нормата – 1,19. Същото е положението и в село Ново Оряхово – остатъчен свободен хлор -1,97 мг/л.

В чешмяната вода в селата Изгрев, Доброглед и Снежина са открити нитрати над нормата.

В село Юнец от чешмите тече вода, в която са открити колиформи – 6 КОЕ/100 мл, при норма – 0 КОЕ/100 мл.

Издадени са 5 предписания до ръководителите на ЕТР при „ВиК-Варна“ ООД за регулиране на процеса на дезинфекция и провеждане на

учестен мониторинг на питейната вода до стандартен резултат.
 

РЗИ-Варна препоръчва питейната вода със съдържание на нитрати повече от 50 мг/л да не се ползва за пиене и приготвяне на храна от следните уязвими групи от населението: бременни жени, кърмачки, кърмачета, хора със заболявания на храносмилателната система и

панкреаса. Кметовете на общини следва да уведомят населението и общопрактикуващите лекари.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации