18.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

вторник, май 14, 2024

Николай Денков: Не парите са най-големият проблем на образованието днес

Най-четени

Още публикации

колаж: Будна Варна

Действително се притеснявам да започвам да говоря за образование, защото трудно спирам.Толкова много неща могат да се направят – част от тях струват пари, много от тях не струват пари. Най-големият проблем в образованието днес не са парите, заяви акад. Николай Денков („Продължаваме промяната“).

Два основни проблема, открои той: липсата на дефиниция какво е „качествено образование“ и това, че учителите преподават по методиката от времето на килийните училища.

„Децата трябва да разказват какво разбират и учителите да ги мотивират да правят това“, убеден е акад. Денков.

„Връщам се към последните години на ГЕРБ, там също имаше известен напредък – с увеличаването на парите за учителите – тогава започна. И започна всъщност по принуда“, каза той.

И си спомни за среща с председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева отпреди години. „Тя дойде и каза: „Ето ви разбивката по години на учителите. След 5 години няма да имаме учители в България, които са достатъчни за учиилищата“. 

Денков обясни и какво представлява „Дигиталната раница“. А именно – набор от учебници, тестове и учебни помагала с безплатен достъп. Тя започва да функционира през 2022 г.  момента в нея има общо 30 000 урока. 

За да се насочат студентите към специалности като инженерство, химия, физика, математика, химично инженерство, подготовката им трябва да започва още от 3-ти клас, обясни той. „Затова правим STEM кабинети“, поясни Денков. 

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации