12.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

неделя, май 19, 2024

Вход свободен днес във Военноморския музей 

Най-четени

Още публикации

И тази година, по случай 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия, Военноморският музей във Варна обявява Ден на отворените врати, съобщават от там.

Всеки, който желае може да посети днес, 6 май, музея без входна такса.

Музеят вече е с лятно работно време от 10 до 18 часа.

Освен постоянната експозиция, посетителите ще могат да видят и изложба от икони „Светци – воини и покровители на бойното поле“.

Иконите представят култа към светците воини, почитани по българските земи – св. Георги, св. Димитър, св. Теодор Тирон, св. Мина, както и архангел Михаил, водач на ангелите и покровител на воините.

В изложбата са експонирани икони, рисувани през XVIII и XIX век, които представят героичното като част от православната иконография. Сред изображенията се открояват тези на св. Георги, св. Димитър и св. Мина, в характерните за тях сюжети.

С експонати от своите колекции гостуват Музеят на Възраждането „Иларион Макариополски“ в град Елена, Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна и Художествената галерия в Казанлък. Повечето от иконите са част от Тревненската школа, която възниква в края на XVII век и просъществува до началото на XX век.

Ден на отворените врати на Гергьовден днес има и в Парк-музей „Вл. Варненчик“.

снимка: Военноморския музей

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации