24 C
Варна

Новини от Варна и региона

неделя, юни 16, 2024

37-годишен мъж бе задържан във Варна за наркоразпространение

Най-четени

Още публикации

колаж: Будна Варна

Варненски окръжен съд определи мярка „задържане под стража“ на 37-годишeн мъж от Варна, привлечен към наказателна отговорност за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества. Според обвинението, на 28 май тази година  2024 година, при претърсване служители на Трето РУ са иззели от обвинения мъж различни по вид наркотици. На същата дата той разпространил на лице от града част от държаните забранени вещества – 0,47 грама метамфетамин. Деянията са извършени в условията на продължавано престъпление и в условията на опасен рецидив.

Привлеченият като обвиняем е многократно осъждан за престъпления, свързани с държане и разпространение на наркотици. Последната му присъда е била постановена от Окръжен съд – Варна на 11 август 2022 година, когато му било наложено наказание от  2 години „лишаване от свобода“ при строг режим и 5 000 лева глоба. 37-годишният мъж е изтърпял присъдата си през юни миналата година.

За престъплението, за което сега е привлечен към наказателна отговорност, НК предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 5 до 15 години и глоба от 20 хиляди до 100 хиляди лева. Същото е тежко умишлено престъпление по смисъла на закона.

Защитата на обвиняемия поиска по-лека мярка за неотклонение с довода, че мъжът има постоянен адрес, на който може да бъде открит, както и че когато е бил търсен от разследващите органи винаги се е явявал. 

Като разгледа събраните до момента доказателства – протоколи от претърсване и изземване, показания на свидетели и останалите писмени доказателства по делото, Варненският окръжен съд прецени, би могло разумно да се подозира, че тезата на прокуратурата за съпричастност на 37-годишният мъж към престъплението, за което е бил привлечен като обвиняем, е вярна. Според съдебният състав има реална опасност лицето да извърши престъпление, тъй като деянието извършено при условията на опасен рецидив, голяма част за еднотипни престъпления от същия вид. Разпространението на наркотици е тежко умишлено престъпление, за което е предвидено наказание „лишаване от свобода“. По делото не са налице данни, че има реална опасност лицето да се укрие.

Но тъй като са изпълнени две от кумулативните законови предпоставки, Варненският окръжен съд прецени, че най- подходящата мярка за неотклонение спрямо 37-годишния мъж от Варна е най- тежката – „задържане под стража“. Определението на съда подлежи на обжалване.
 

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации