20.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

събота, юли 27, 2024

Доц. д-р Антон Тонев: Здравето в България – по-достъпно и с по-малко доплащане

Най-четени

Още публикации

Доц.д-р Антон Тонев е кандидат за народен представител под номер 3 в листата на коалиция „ПП/ДБ“ за Варненска област. Днес той представя идеите си и това, което според него ще бъде полезно на хората, относно Здравния сектор след края на предизборната кампания. Какви са личните и обществени каузи, които защитава доц.д-р Тонев, както и какви са предложенията му за промени в здравеопазването, може да разберете в следващите редове.

„През последните месеци имах възможността да се запозная от още по-близо с регионалните здравни проблеми на нашия град Варна и на база на събраната информация да създам, заедно с моя екип, предложения за промени в общинското здравеопазване, които да представим пред общинската администрация и в последствие пред Общинския съвет.“- споделя доц.д-р Тонев.

Според него, здравната ни система и на държавно, и на общинско ниво, трябва да отговаря на няколко непреходни критерия. „Такива критерии, които да формират, задържат и увеличават доверието на гражданите и на пациентите в родното здравеопазване. Ако те липсват, ние наистина ще посещаваме с нежелание нашите лекари, зъболекари и всички останали здравни специалисти.“ – смята той. 

Всеобщ проблем е, че българинът като цяло посещава лечебни заведения само в краен случай и много често, когато болката е нетърпима, диагнозата – напреднала и има малко, скъпи и трудни начини да се помогне.“ – категоричен е доц.д-р Тонев. 

Според него, причината за това е ниското ниво на доверие в здравната ни система и като човек, който отговаря за организацията на здравните процеси, той смята, че това е първата най-важна цел – да се убедят хората във високото качество, което предлага здравната система и в това да отидат на лекар, преди да дойде болестта. 

За да има доверие в нашата здравна система, и на общинско, и на държавнониво, тази здравна система трябва да бъде достъпна. Тя трябва да бъде близо до нас, да е удобна и правилно подредена. Времената на чакане трябва да бъдат сведени до минимум, особено за скъпоструващите диагностични изследвания като магнитен резонанс и скенер в извънболничната помощ. Проблем, който съществуваше до самото начало на календарната година и всеки от нас знаеше, че за истинска диагностика и медицина единственото място, където това можеше да се случи, е болницата.“ – твърди доц.д-р Тонев.

„От ПП „Продължаваме Промяната“ обещахме и изпълнихме обещанието си! Като при нашето управление на Здравната каса успяхме да увеличим направленията за скенер и ядрено-магнитен резонанс извън болница.“ – категоричен е доц.д-р Антон Тонев и добави, че политически обещания трябва да се дават само тогава, когато има ясен план, как да бъдат спазени.

„За нас основен проблем е, че здравеопазването в България е излишно скъпо, защото се налага доплащане за здравни услуги и лекарства. Това влияе изключително много върху начина, по който вземаме решение дали да идем на лекар или зъболекар или не. Дали да си купим необходимото лекарство или да пропуснем един месец, особено ако е зима и сметките за ток са по-високи.“ – разказва за опита си доц.д-р Антон Тонев.

„За никого не е тайна, че когото се почувстваме зле, първо отваряме портфейла си и чак тогава отваряме компютъра, за да проверим къде и кога можем да бъдем прегледани от най-добрия лекар, който работи наоколо.“ – смята той.

Доц.д-р Антон Тонев споделя, че за изключително голямо съжаление, България е на първо място по доплащане в Европа. „Ние така сме подредили нашата здравна система, че уж солидарно събираме средства, но само за половината сметка и в последствие болните сред нас доплащат другата половина. Това трябва да спре и ние го казваме от три години насам! Защото резултатът е нелекувани навреме болни хора и висока смъртност!.“ – категоричен е доц.д-р Тонев

Според него, почти всеки пациент започва да търси пари на заем, когато се разболее, ако не е успял да задели средства преди това. „Това не може да продължава така. Не може и да се „излекува“ за един ден. Но може да се започне от някъде…“ – твърди доц.д-р Антон Тонев.

Той споделя и какво е направено до момента по този проблем: „Анализирайки къде даваме най-много пари за здраве, ние от „Продължаваме Промяната“ предложихме преди 1 година и успяхме да реализираме пакет от безплатни или много ниско платени лекарства за високо кръвно налягане.“

„За 25 години от основаването на Здравната каса най-голямата група пациенти от 600 хиляди души беше оставена да си доплаща непосилни суми и да решава да ползва ли лекарства или не. С тази промяна всеки болен вече има достатъчна и достъпна терапия и така намалихме неформалния „данък здраве“, който много от хронично-болните плащат всеки месец на гишето на аптеката.“ – твърди доц.д-р Тонев.

Как могат обикновените българи да се възползваме от тази промяна?

Според доц.д-р Тонев, единственото, което е нужно, е да попитаме за нея нашия личен лекар или специалист-кардиолог още при следващото посещение при тях. „Така първата стъпка за намаляване на доплащането беше успешно извървяна, но ние не смятаме да спрем до тук.“ – категоричен е кандидатът на „ПП/ДБ“ под номер 3 за Варна и добавя:

„Смятаме, че всички пациенти заслужават колкото може повече безплатни лекарства, защото никой не избира от какво да се разболее и не трябва да бъде дискриминиран, независимо дали се нуждае от лечение за милиони или за 10 лева.“

Каква е мисията и какви са основните цели в областта на здравеопазването на коалиция „ПП/ДБ“?

да увеличи доверието в здравната система,
да направи възнагражденията на лекарите и сестрите достойни и мотивиращи,
да намали доплащанията в здравната система.
Как ще бъде постигнато това?

Според доц.д-р Антон Тонев изброените по-горе промени могат да се случат, само когато чрез категорични и недвусмислени мерки, се намалят и на края се премахнат „търговските отношения“ между пациент и здравна система.

„За да можем да го направим обаче, първо трябва да заслужим Вашето доверие.“ – смята доц.д-р Тонев и призовава варненци да гласуват с бюлетина №14, а него могат да подкрепят с лична преференция – 103.

Доц. д-р Антон Тонев използва възможността чрез медия „Нова Варна“ да благодари предварително за кредита на доверие. Надява се, да може да работи и да направи здравната ни система по-добра, а варненци – по-здрави и щастливи.

Бюлетина № 14 и преференция 103!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Пресцентър: ПП „Продължаваме промяната“ – Варна

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации