24 C
Варна

Новини от Варна и региона

неделя, юни 16, 2024

Красен Кралев: 200% увеличение на парите за спортните клубове в България ще бъде основен приоритет за ГЕРБ-СДС

Най-четени

Още публикации

200% увеличение на парите за спортните клубове в България ще бъде основен приоритет за ГЕРБ-СДС – това обеща бившият спортен министър, народен представител и кандидат за нов мандат от листата на Коалицията в 3МИР-Варна, Красен Кралев по време на среща с представители на спортната общност в града.

„Първите решения след тази наша дискусия, трябва да доведат до изграждането на спортна инфраструктура, която да създаде условия не само за масов спорт, но и за това българите да са здрави, а не излекувани“, коментира водачът на листата, Даниел Митов.

Като бивш спортен министър, Красен Кралев анализира случващото се и това, което трябва да се направи в бъдеще. „Положението на българския спорт в момента е трагично – бави се подписването на договорите с клубовете, с федерациите, парите не стигат до вас. Уж има пари за инфраструктурни проекти, но се искат 50% самоучастие от клубовете! Кой може да си позволи това?! По наше време средствата отиваха там, където имаше нужда. Има недостиг на зали, на големи зали, също и на басейни – фундаментален, основен спорт за здравната култура на нацията. Омръзна ми да повтарям, че трябва да се обърне пирамидата и да се финансират повече клубовете – в момента при тях отиват около 13 милиона лева, а при федерациите – 48 милиона. По времето на Бойко Борисов, когато аз станах министър, увеличихме двойно субсидията и от 2019 г. досега е нараснала с 10%“, подчерта Кралев и допълни, че намерението на ПП ГЕРБ е финансирането на клубовете да се увеличи с минимум 200%.

Кралев постави акцент и върху възнагражденията на треньорите, които от дълго време не могат да бъдат увеличени. Не подмина и въпроса с подценяването на колективните спортове: „Вярно е, че индивидуалните спортисти ни носят световни и олимпийски титли, и медали. Колективните пък са в основата на изграждането на здравето на нацията, на масовия спорт, на възпитанието на децата в екипна работа и толерантност. Единствено по времето на 2-ото и 3-тото правителство на ГЕРБ направихме програми за финансиране на футбола, на детско-юношеските школи, реконструираха се над 10 стадиона – това нещо ще продължи, ако направим отново правителство“, подчерта той.

На присъстващите беше съобщено още, че ГЕРБ ще работи за по-добра координация между държави, общини и частния сектор, а в момента се подготвя програма за преквалификация на треньорските кадри във всеки един спорт и всяка една федерация ще може да кандидатства, да кани специалисти откъдето си поиска, да прави семинари, курсове и т.н.

Председателят на Градската структура на ПП ГЕРБ – Варна и кмет на район „Владислав Варненчик“, Николай Костадинов отбеляза, че преди повече от 10 години, когато Красен Кралев е бил спортен министър, Юнашкият салон е бил върнат на Варна, а той, лично, е бил ръководител на проекта за възстановяване. „Това е показателно, че когато човек има желание, нещата се случват. Няма някой, който да е направил повече от нас за варненския спорт! И, ако трябва да съм честен, откакто ние сме управлявали спорта във Варна, каквото сме постигнали, до момента нищо не е мръднало. Знаете какво представляваме, с много от вас сме работили заедно. Благодаря ви, че бяхте с нас и се надявам и в бъдеще да продължим“, обобщи Костадинов.

Представители на варненските клубове по лека атлетика благодариха на Красен Кралев за изпълненото обещание да се осигури терен и създадат условия за тренировки на открито, визирайки стадион „Младост“. Новата молба, с която се обърнаха към него, беше да се ревизират стипендиите за даровитите деца, които преди 14 години са били заявени като половин минимална работна заплата или 135 лв., и оттогава не са се променяли. Красен Кралев категорично заяви, че стипендиите трябва да бъдат увеличени и пое ангажимент да се случи при ново правителство на ГЕРБ.

Гласувайте на 9 юни за ГЕРБ-СДС с №22 в бюлетината, за стабилна България в сигурна Европа!

Купуването и продаването на гласове е престъпление 

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации