33.7 C
Варна

Новини от Варна и региона

четвъртък, юли 18, 2024

Топи се ледената пързалка във Варна

Най-четени

Още публикации

Ледената пързалка във Варна се наводнява при високи температури навън и става почти неизползваема през летните месеци. С този сигнал се обърнаха към “По света и у нас” родители на деца, които тренират фигурно пързаляне. 

Детето на Радослава Кадирова е на 7 години и се занимава с фигурно пързаляне. Проблемите идват, когато пързалката се наводни през лятото. Според родителите, причината е, че залата няма буфери, които да спират топлообмена, предава националната телевизия. 

“Има опасност, има риск от по-голямо подхлъзване. При едно евентуално падане на трениращ или гражданин, цялата тази вода полепва отгоре до долу. Ако навън се усещат 37 градуса, когато напече слънцето, вътре на пързалката термометърът показва 33! Усещането е за 37-38 градуса” , разказа Радослава Кадирова.

Наводнената пързалка през лятото прави тренировките почти невъзможни, а те са от голяма важност за предсезонната подготовка на състезателите. Родители са принудени да пътуват с километри до село Кранево, за да ползват частна пързалка.

“Децата падат, стават, мокрят се. Много е неприятно за всички. Цялата подготовка на отбора страда”, оплаква се Борис Качамаков, председател на Клуб по ледени спортове “Одесос”.

От Община Варна, която е стопанин на Ледената пързалка, обясниха, че проблемите са свързани с виниловото покритие на съоръжението, което вече е протрито, а на места има и дупки. Трудно се намирали и резервни части за остарялата водоохладителна машина.

“Активно работим в момента по изготвянето на нужната документация, за да може да участваме по най-различни европейски и национални програми за подобряването на условията в ледената пързалка”, Юрджан Ахмед, ОП “Спорт” – Варна.

От общината не се ангажираха със срок за реновиране на Ледената пързалка. Предвижда се промяна на размерите й, което ще позволи провеждането на лицензирани състезания. След ремонта, пързалката трябва да бъде и с термоизолиращи панели.

снимка: БНТ

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации