20.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

събота, юли 27, 2024

Благомир Коцев на среща с колеги от Североизточния регион, за да правят съвместни проекти

Най-четени

Още публикации

колаж: Будна Варна

Варненският кмет Благомир Коцев се срещна с колеги от Североизточния регион, за да правят съвместни проекти с европейски средства. Той разговаря с кметовете на Шумен, Разград, Търговище и Силистра.

Концепцията на Коцев е да предложи план за икономически растеж на Североизтока. Идеята вече бе обсъдена с кмета на Добрич.

„Искам целият Североизточен регион да бъдем обединени, да работим съвместно за проекти, които ще касаят развитието на целия район. Не е идеята да имаме конкуренция помежду си, а да работим в синхрон и да се подпомагаме различните общини. Имаме огромното желание Варна да развие индустриална зона, но тя да не бъде в конкуренция с тези на другите общини като тази на Шумен, например, а те да работят в симбиоза с нея и да има сегментация в техните дейности. Една логистична зона във Варна би подпомогнала зоната на Шумен. Във Варна да има индустриална и логистична зона, а и технологичен хъб, който да бъде привлекателен център за ИТ индустрията. Университетите във Варна привличат много от жителите в съседните общини. Нашата идея не е да изсмукваме ресурс към Варна, а по – скоро той да се разпределя и да кандидатстваме за общи програми за целия регион, за да може Североизтокът да бъде един лидер в България и да не изостава спрямо другите региони. Смятам, че в последните години това се случва. Варна е била малко по – затворена към съседните региони. Това също би имало значение за развитието на региона и ние смятаме да отворим една нова страница.“, каза Коцев.

Кметът посочи, че на срещата на общините в понеделник в София към финансови министър ще отправи искане да подпомага целия регион. Не само Варна, а и проекти, които са свързани със сътрудничество на регионите. Става дума най – вече за пътни отсечки, свързаността на Варна с другите общини, магистрала „Хемус“ е от ключово значение и не само тя, коментира още Коцев.

Градоначалникът обясни, че за да се усвоят европейски средства, които са свързани с финансиране на проекти за цели региони, трябва да има сътрудничество.

„Ще работим по това да стимулираме свързаността и да осъществим тези проекти, които са свързани със свързаността на Варна. Привличане на много инвеститори, които да не гледат на отделните общини като отделни, а да гледат целите региони. Както инвестициите в Шумен се дължат на много турски инвеститори, така тези инвеститори могат да дойдат във Варна и да направят някаква връзка с техните производства в Шумен. Да използват това, че тук имаме пристанище, летище и всичко необходимо за реализация на продукцията.“, посочи кметът.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации